Кошмар на Уолстрийт: Неясният изход от изборите в САЩ побърка финансовите пазари

Според анализаторът Наим Аслан обаче тежките времена тепърва предстоят дори ако Байдън влезе в Белия дом

Два дни след президентския вот в Съединените американски щати и все още няма ясен победител. Въпреки че демократът Джо Байдън води като че убедително в прогнозите, към този момент действащият държавен глава - републиканецът и бизнесмен Доналд Тръмп, запазва своите шансове. Неизвестността около избора обаче докара много главоболия на финансовите пазари в щатите, а някои експерти вече нарекоха нощта на вторник срещу сряда "кошмарът на Уолстрийт". 

Причината е ясна - диаметрално противоположната политика, която двамата кандидати ще провеждат, ако влязат в офиса. Към ден днешен обаче е ясно само едно - големите губещи през тази седмица бяха компаниите за въобновяема енергия. Вчера САЩ официално се оттеглиха от Парижкото климатично споразумение и тези фирми започнаха да губят сериозна част от себестойността си. 

Именно енергийният сектор е под най-голямо напрежение и в момента. 

Ако Доналд Тръмп остане в Белия дом с втори мандат, със сигурност традиционните енергийни компании, залагащи на фосилни горива, ще имат повод за празник, защото няма да са изправени пред затягане на регулациите.

Ако демократът Джо Байдън е крайният победител, компаниите за възобновяема енергия ще могат да си поемат глътка свеж въздух и вероятно акциите им ще поскъпнат на финансовите пазари, въпреки че от тази нощ към момента са големите губещи, пише БНР. 

Както винаги обаче - имаме и сигурни победители. В този случай това са технологичните компании, които продължават да трупат допълнителни точки в търговията. Въпреки несигурността инвеститорите са убедени, че дори демократът Джо Байдън да влезе в Белия дом, доминиращият републикански сенат няма да му позволи да увеличи корпоративния данък и данъците за най-богатите. Макар и анализаторите да определят несигурността около вота като „кошмарна за пазарите”, "Дау Джонс" прибави 500 пункта в началото на търговията. 

Вчера обаче лутането на инвеститорите продължи, макар те да имат и сега своя сигурен пристан - залагат на високата цена на долара и на американските държавни облигации, особено ако Тръмп остане в офиса. 

Според пазарния анализатор Наим Аслан обаче тежките времена тепърва предстоят въпреки почти сигурното влизане на Байдън в Белия дом. 

"Напълно съм съгласен, мисля, че ние сме свидетели на най-лошия възможен сценарий. Към момента Байдън е победителят, но както виждаме от направените изявления, Тръмп няма да напусне Белия дом толкова лесно. Цената на това негово упорство е тотален хаос. Именно това ще създаде сезирането на Върховния съд, чието решение може да отнеме от няколко дни до седмици."

Необходимостта от нови стимули за икономиката заради катастрофалните последици от пандемията от COVID-19 също е сред най-важните фактори, които правят инвеститорите нервни не само от несигурността за следващия президент, но от доминиращата сила в Сената. Най-вероятно мнозинството там ще бъде запазено за републиканците, сочат неокончателните резултати.

Според експерта инвеститорите предпочитат Байдън като форма на "по-малкото зло". Причината - геополитическите му възгледи и отношенията със съюзниците. 

"Пазарите го оценяват като по-сигурен кандидат и затова залагат на него. Не трябва обаче да забравяме един ключов фактор – дори Джо Байдън да бъде следващият президент на Съединените щати, републиканците все още владеят голяма част от Сената, а важните решения се вземат именно там.

Това означава, че всички онези реформи, за които Байдън говори, като увеличаване на корпоративния данък и вдигането на данъка върху доходите на най-богатите, може и да не се случат, защото ще бъдат блокирани от републиканците в Сената. Друга причина инвеститорите да предпочитат Байдън е убеждението им, че той ще успее да овладее по-добре кризата с коронавируса."