НФСБ ще внесе промени: Шефът на НСО лично да определя кой да бъде охраняван

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Законът е над всичко и над всички и не може да има недосегаеми - нито личности, нито институции. Никой не е застрахован и имунизиран, ако е извършил престъпление или има данни за такова, да не бъде проверяван. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който единствен до момента от всички в парламента коментира влизането на прокуратурата в президентството и скандалите с НСО.

Още другата седмица от НФСБ ще внесат законни промени, с които да се промени начина на определяне кой да бъде охраняван от НСО. Решението трябва да се взема лично от шефа на НСО, за да носи лична отговорност, категоричен бе Симеонов. Той обясни, че законовите промени са консултирани с партньорите от ГЕРБ.

Решението на комисията по отношение охраната на Доган няма никъде особено мнение от шефа на НСО или различно от това на цялата комисия, разказа Борис Ячев, който е шеф на комисията за борба с корупцията в парламента.

Законодателно най-правилно е ДАНС и службите да предоставят информация, но шефът на НСО да определя кой и при какви условия да бъде охраняван, за да носи отговорност.
Трябва да има лична отговорност, за да няма залягане и прикриване зад колективната отговорност, коментира Симеонов.

Повод за законовите промени е спорът между президента и управляващите кой носи отговорност за работата на НСО. В свое изявление в сряда Румен Радев поиска да бъде свалена охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски и обяви, че законът е отнел правомощията му по отношение на службата, защото тя се контролира от Народното събрание.

Това е лъжа, изречена от човек на най-високия пост, коментира Сименов. Има закон и там пише на кого е възложен най-високия контрол и организиране дейността на службата - на президента, обясни лидерът на НФСБ. Изпълнителната власт е тази, която подава обектите, които трябва да бъдат охранявани, а Народното събрание извършва контрол от най-общ характер, както на всички останали агенции. Така че да се прехвърля отговорността на НС е изключително безотговорно и махленски, каза още той.

Говорим за погазване на законите от НСО от десетилетия насам, категоричен бе Симеонов и разказа, че той и колегите му са лично потърпевши от беззаконието на службата. И след приемането на закона това продължава да е служба извън закона, подчинена пряко на президента, допълни лидерът на НФСБ. Той обяви, че Радев не познава закона и го обвини в некомпетентност.