Нидал Алгафари: Акциите на „Левски” и феновете му отдавна се използват за политически атаки и цели

Румен Радев е в голяма заблуда, ако си мисли, че БСП ще го подкрепи на изполица за втори мандат

Нидал Алгафари

Нидал Алгафари

Столетницата със сигурност не е демократична щом въвежда във властта внучетата на генералите от бившата соц номенклатура

Кирил Добрев държи орготдела, той не е правил кампания за председателката, а е подготвял социалистите за своята кандидатура, казва пред Faktor.bg писателят и политически пиар

Интервю на Васил Василев 

- Г-н Алгафари, какъв знак е решението на хазартния бос Васил Божков да прехвърли акциите  на „Левски“ на премиера Бойко Борисов? 

-  Със сигурност Васил Божков знае, че единственият човек в страната, който може да разпореди на финансовия министър, на предприятия и на структури да инвестират в някоя сфера или футболен клуб, това е Бойко Борисов. Това е единственият начин да се спаси „Левски“ Не пречи да си имаме министър-председател, който притежава клуб, както беше случаят със Силвио Берлускони, например. От друга страна, Васил Божков със сигурност иска да се отърве от горещите кестени и да ги даде на някой друг да се поопари. 

- Премиерът обаче отказа да приеме акциите, какво ще последва?  

- След като премиерът не прие акциите, има основание феновете на „Левски“ да са му сърдити, че не е поел щафетата от човек, който не може да се грижи за този клуб. Прехвърлянето на топката вече е сторено. Бойко Борисов има няколко варианта. Единият е да вземе акциите и да ги дари на Тити Папазов или на някой друг, който иска да се занимава с „Левски“. Премиерът може да ги подари и на феновете. 

- Превърнаха ли се „сините“ акции в политическа атака срещу правителството? 

- Акциите са политическа атака много отдавна. Отбори като „Левски”, ЦСКА и Литекс винаги са били на политическа основа. Преди 10-и ноември всички знаем за двете футболни лобита в Политбюро и в ръководството на държавата – едните бяха за „Левски“, другите бяха за ЦСКА. След това отборите предадоха цветовете си на партиите – на комунисти и на седесари. Отборите винаги са участвали в политическия живот. Къде директно, къде индиректно феновете на клубовете се използват за политически цели. 

-  Според последните социологически данни рейтингът на БСП е паднал с 6%. На какво се дължи това, не трябва ли да е обратното – управлението да обира негативите? 

- По принцип аз не вярвам на социологията в България, защото от 10-и ноември насам агенциите са доказали, че само работят в изгода на някого. Че има спад в рейтинга на БСП обаче, съм убеден, защото „столетницата“ не можа да покаже някаква особена загриженост или действия, с които да демонстрира на хората, че имат идеи как излязат от тази криза. Всичко това, което се правеше в парламента, подскачанията на лидерката и на депутатите, беше направено, за да се излъска имиджът на партията, отколкото да се работи за общото благо. В това, да си лъснеш имиджа и да искаш да го да го направиш има много голяма разлика. Това, че имаш 10 души в социалните мрежи, които ти казват „ей, колко гениално го каза“, не означава че си си излъскал имиджа. Всичко това е много по-задълбочено, изисква анализ, а и не може да го прави всеки. Все пак трябва да имаш и някаква харизма.

- Как си обяснявате неадекватното поведение на Корнелия Нинова, която като че ли живее в друга държава с различни проблеми? 

- Не мога точно да кажа на какво се дължи. От всичките ѝ изяви, които съм наблюдавал във времето, мисля, че тя е човек със слаба харизма и е слаб лидер. Виждаме как тя не може да си оправи дори вътрешните проблеми в партията, а камо ли да излезе извън периферията, както някои хора се надяват. Причината е и може би в това, че Корнелия Нинова вече не се вслушва в никого, а само в себе си. Тази болест съществува при хората, които започват да работят добре с пиарите, но в един момент си казват: „чакай, че това мога  сам да си го правя“. За съжаление те не знаят поговорката, че кучето може да стои пред месарницата, но никога няма да се научи да стане касапин. 

- Георги Гергов каза, че знаел много неща за лидерката на БСП, но си мълчал, за да не цапа партията. Какви тайни премълчава пловдивският олигарх? 

- Ако знае нещо, да го каже. Никога не съм харесвал празноговоренето. Така като се каже „аз знам, но няма да кажа“… И какво от това, че знаеш? Ако е нещо, което ще избухне, или го сподели с хората, или просто си замълчи и недей да се правиш на интересен и на човек, който бил запознат с потайностите. Това, което Георги Гергов знае, най-вероятно го знаят още 99% от населението на България. 

- Защо Корнелия Нинова реши да тръгне срещу лидера на най-големите червени структури в страната? 

- Защото Георги Гергов винаги е играл роля при избора на лидер на партията чрез много голямата група на БСП от Пловдив. Всеки път, когато се стигне до смяна на председател, се обединяват социалистите от областите София и Пловдив. 

- Каква е тази паралелна държава, за която Гергов заговори? 

- Нямам никаква представа. Със сигурност Георги Гергов е запознат с паралелните държави и със структурите им. Всички знаем, че има нещо, което е извън медиите и погледа на българския народ, но какво точно е то, го знаят само тези, които са вътре. Тези, които сме отвън, можем само да гадаем. Отново Гергов да излезе и да разкаже, а не да хвърля думи в пространството. 

- Г-жа Нинова започна да уволнява хора на Кирил Добрев от „Позитано“ 20. Страхува ли се лидерката на левицата от детрониране?  

- Всичко това, което прави е логично, защото Кирил Добрев заяви много ясно, че иска да влезе в битката за мястото на Корнелия Нинова. Затова в момента тя се опитва да спре, да ограничи или да измести всички негови хора на „Позитано“ 20. Логично е това да се прави в тази партия, защото всички помним какво се случи, след като беше свален Жан Виденов. Спомнете си какво стана с Красимир Премянов, например. Кирил Добрев би могъл да спечели председателския пост, защото държи орготдела. Хората, които е подготвял да изберат Корнелия Нинова, явно е обработвал за своята кандидатура. Който и от двамата обаче да спечели изборите, при всички случаи партията затъва. И Корнелия Нинов,а и Кирил Добрев не могат да разберат, че с тези битки помежду им, БСП загуби подарена победа на европейските избори.  Нещата са много зле – и в организацията, и в идеологията, и в искреността.

- Членовете на „столетницата“ твърдят, че това е най-демократичната партия. Вие, наблюдавайки отблизо процесите преди, с какво впечатление останахте? 

- За демократичност на партията може много да се говори, защото това са различни разбирания за демокрация и всеки си има някакъв свой аршин, с който мери. Със сигурност не е демократично да въвеждаш внучетата на генералите от бившата соц номенклатура. Не е демократично и това, което се случи с Борислав Гуцанов, когато беше изпратен Кирил Добрев да се разправя с него. В БСП може да си говорят за демократичност, колкото си искат, но едно е да го твърдиш, друго е да постъпваш по този начин. 

- Защо Румен Радев не можа да съхрани високия рейтинг, който имаше преди кризата, къде сбърка, за да загуби доверието на хората? Ако има амбиции за свой проект, не трябва ли да е по-внимателен с потенциалния си електорат? 

- Румен Радев направи няколко неправилни крачки по време на кризата, които всички видяхме и нямаше как да останат незабелязани. Подходът му към кризата беше погрешен. Това доведе логично до това, че вече по-малко хора му вярват. Румен Радев не изглежда като човек, който готви свой собствен политически проект. Той е достатъчно умен и се е нагледал, за да разбере, че всички предишни хора от неговата позиция направиха какви ли не проекти. Говорим за много по-силни фигури от самия него. Георги Първанов, с всичките си плюсове и минуси, които има, беше много силен лидер на БСП. Въпреки това, опита да направи три проекта, които се провалиха с гръм и трясък. 

- Трябва ли да бъде особено внимателен президентът с БСП, може ли да се окаже в един момент кандидат с подкрепата на инициативни комитети на изборите догодина? 

- Човек първо трябва да погледне съветниците и хората в администрацията на „Дондуков“2, и ще разбере. Президентът не е само човекът Радев, а съвкупност от съветници, секретари и администратори. Когато направим разрез кои са те, ще си извади заключение до колко е независим Румен Радев. Говорим за хора, които преди са били близки до БСП, както и за такива, които и сега са със „столетницата“. Ако Румен Радев смята, че БСП ще го подкрепи на изполица за втори мандат догодина, е в голяма грешка. Той трябва сам да се заиграва, да намери някакъв начин да приобщи онези, които не са доволни от политика, която водеше досега.