Нидал Алгафари: Манолова можеше да спечели вота, ако нямаше образа на кандидат, който бълва змии и гущери

Възможна е коалиция между леви и десни в София, защото отдавна липсват идеологически различия

Нидал Алгафари

Нидал Алгафари

След нахиления Кирил Добрев, който говореше смешни неща на първия тур, нямаше как БСП да излезе с пресконференция на балотажа 

Нинова не може да очаква победа в градовете на Гергов, Дъбов, Мерджанов и Миков, докато ги обижда, казва писателят и политически пиар пред Faktor.bg

Интервю на Васил Василев

- Г-н Алгафари, на местните избори имаше протестен вот срещу ГЕРБ, но успя ли да се възползва БСП от това?

- На много места БСП е успяла да качи гласове. Като се погледне цялата карта, се вижда, че близо 100 000 души повече са гласували за партията, в сравнение с изборите през 2015 г. В София дори успя да достигне до много близък резултат на балотажа. Това се дължи само на една личност на БСП – лидерът на столичната организация – Калоян Паргов. Навсякъде другаде, където обикаляше председателката на Висшия съвет на партията Корнелия Нинова, заедно с нейните подчинени двама-трима заместници, видяхме какво направи. Във Варна беше наложена със силна воля и почти насила за кандидат проф. Анелия Клисарова и резултатите са катастрофални. На много места кандидатурите се случиха по същия начин. Не може да спечелиш избори, когато си разцепил партията си на дребни малки вилаетчета. Как Нинова иска да бие в Пловдив, след като се изпокара с Георги Гергов и Димитър Дъбов в Пловдив, с Михаил Миков във Видин и с Атанас Мерджанов в Ямбол? Добри или лоши, тези хора имат някакво влияние в градовете си. Когато си ги обидил, няма как да правиш кампания в районите им. БСП не проумя, че вотът е и национална кампания, каквато не видяхме да се прави от Корнелия Нинова и приближените ѝ. Единствено бяха издигани билбордове и се лепяха плакати. Това са основните грешки, които попречиха на левицата да обере така желания изборен резултат срещу управлението. 

- Защо „столетницата“ не се яви със свои кандидати, а застана зад независими претенденти? В Русе партията спечели, но не благодарение на Националното ръководство, а на усилията лично на Пенчо Милков?

- Националното ръководство не направи кампания. Излизаха социалисти по телевизията и говореха разни безумия, които са втръснали на хората. Има един принцип, който се въведе преди много години – партиите да се замаскират зад личности, за да могат да привлекат и други хора, защото самата абревиатура „БСП“ тежи за много. Постоянно се свързва с БКП, със стария режим, с убийства и т.н. Левицата видя, че успя да спечели по този начин с Румен Радев и реши да продължи с тази политика. Оказа се, че нещата не са точно така, включително и с Мая Манолова. Дали я подкрепяха от „Позитано“ 20, или не, е друг въпрос. Аз никъде не видях ръководството на БСП да излезе и да я защити. Малко се получи като игра на „ощипани госпожици“ при социалистите.   

- Защо Мая Манолова не спечели изборите в София, къде сбърка екипът ѝ? 

- Мая Манолова успя да събере голяма част от хората, които гласуват за БСП и благодарение на усилията на градската организация в София. В кампанията, която ѝ се направи, се допуснаха много големи грешки. Мая Манолова в нито един момент не успя да си признае, че иска твърдата подкрепа на БСП и на „Да, България“ на балотажа. Тя играеше в ролята „хем искам партията, хем искам гражданите, но май не искам партията“. Манолова трябваше ясно да заяви: „Аз ще работя с тези хора по този начин“. Втората грешка беше на тези, които ѝ изградиха образа на критикаря, който само се кара и бълва змии гущери. Хората, не само в България, а и по света, започнаха не толкова да слушат кой какво им говори, а да харесват и да „лайкват“. Като сравните Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, ще видите, че едната показва лъчезарност в очите, докато другата – напрежение и озлобление, което накрая вече дразнеше избирателите. Друга голяма грешка, която допусна Мая Манолова е, че мълчеше, когато я питаха за коя листа е гласувала. Това бягане от въпроса на журналистите не ѝ помогна. Отделно, тя нямаше подкрепата на централното ръководство на БСП в лицето на Корнелия Нинова, Кирил Добрев и хората около тях. Това разколеба много хора – дали наистина БСП е с нея, или не. И не на последно място – Манолова разчиташе на постоянна конфронтация, като си мислеше, че по този начин ще привлече избиратели. 

- Беше ли грешка в кампанията ѝ намесата на ромите и купените гласове между двата тура?

- Не смятам, че е грешка, защото ромските секции не са толкова влиятелни в София. Единственото, което постигна беше да накара хората да се замислят за това, че човек, който трябва да представлява демократични ценности, на практика отблъсква ромите и е на ръба на расизма и дискриминацията. Напротив, Мая Манолова трябваше да отиде в тези махали и да потърси хората, които можеха да ѝ помогнат. Там те не са толкова прости, за колкото вероятно ги мисли. Има много читави и съвестни роми, с които може да се разговаря, но Мая Манолова ги отписа. 

- Във Фесйбук се появи група „БСП за Демократична София“. Ако Мая Манолова направи свой политически проект, възможно ли да има обединение между „столичната десница“ и „столичната левица“? 

- Принципно подобна коалиция е възможна, защото в България от много време няма идеологически различия. Т.е., нямаме ясно „ляво“ и ясно „дясно“. Нито десните в България могат да ми кажат каква е дясната политика, нито пък левите – каква е лявата. Всички видяхме преди време, че най-десните закони, които трябваше да се приемат от десницата, бяха изковани от левицата. И обратното – най-левите закони бяха изковани от хората на Иван Костов. Всичко се случва на принципа „нашата махала срещу вашата махала“ или на „Левски – ЦСКА“. 

- След този резултат на балотажа в София, застрашено ли е председателското място на Корнелия Нинова в БСП? 

- Не, не мисля, че Мая Манолова е заплаха за Корнелия Нинова. БСП е такава партия, която много трудно ще се раздели с лидера си, освен ако той самият не пожелае да се оттегли. Дали ще е Мая Манолова, или някой друг, е трудно и дори невъзможно да се пребори с Корнелия Нинова. Проблемът е в лидера на левица и в хората около нея. Те трябва да осъзнаят, че водят партията надолу. Както беше казала Татяна Дончева – БСП са се натоварили на един самосвал по надолнище без спирачки. И накрая този самосвал ще спре в някоя канара, за да се стигне до страшен погром. Партията не се води от хората, които могат да победят, да предложат нова визия и да се борят за периферия, за хора извън твърдото ядро. Те не могат да отидат при младежите, защото те, както по цял свят, са предимно с леви убеждения, по-емоционални, искат справедливост и да живеят в красиви илюзии. За съжаление, не виждам кое е лявото на БСП при наличието на толкова много богати хора в ръководството и задкулисието на партията. 

- Защо Корнелия Нинова и цялото ръководство на „столетницата“ се скри в изборната вечер? Ако на социалистите не им се говореше за Мая Манолова, то имаха още много кандидати за кметове? 

- Да си син на голям политик, не те прави политик. Изказването на Кирил Добрев след първия тур е по-скоро смешно, защото каза неща, които и бездомните кучета в София знаеха, че не стоят така нещата. Да кажеш, че БСП отива на 15 балотажа, че си в страшен подем, с нахилена физиономия да говориш неща, които са много далеч от всичко, което тече в информационния поток, е смешно. След такова фиаско в изказването на Кирил Добрев на първия тур, беше логично да се запази мълчание на втория. Бяха се събрали на „Позитано“ 20 и чакаха някакъв голям успех, за да има социалистите какво да кажат. Ако някой ме беше попитал преди 5 години, щях да им дам съвет какво да говорят. Във всяка една позиция те трябва да намерят начин да покажат, че са победители – дали с увеличаване на гласове, дали, че имат един кмет повече, или пък са успели да покажат лошото лице на управляващите и т.н. От друга страна, Бойко Борисов излезе и каза къде е спечелил и посочи загубите си, призна, че на тези места явно има проблеми и хората започват да му вярват. Може да не казва цялата истина, но е дал поне една голяма част от нея. Докато БСП нямаше смелостта. Големият проблем на партията е, че няма говорители, които изгуби преди 15 години. Няма кой да защитава БСП освен самата партия. В БСП започнаха да се самохаресват и да са самодоволни от самите себе си, да излизат щастливи от пленумите си и да се радват колко важни неща е казал Кирил Добрев. Но няма други, които да излязат и да говорят от тяхно име, да защитават техните позиции. Тези, които го правят, са двама, трима социолози, които имат други интереси. Защото си личи, когато познаваш партията отвътре, както и нейната кауза, а не да я защитаваш само за да получиш по-тлъст хонорар.