Николай Ненчев: В Доклада за национална сигурност умишлено се премълчава опасната роля на Русия

В Народното събрание няма ясно изразено евро-атлантическо мнозинство, което не е в интерес на Българи

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Правителството се справи чудесно в здравната криза. Положени бяха сериозни усилия и заслужават поздравления. Държавата трябва да вземе ясни мерки в посока справяне след кризата. След като започнат процеси на облекчаване допускам икономиката бързо да се изправи, но не без намесата на държавата. Това каза в студиото на ТВ „Европа“ бившият военен министър Николай Ненчев.

Той коментира и Доклада за състоянието на национална сигурност.

Винаги съм давал висока оценка на експертизата на МО и на разузнаването. Липсва ни обаче яснота и категоричност,  натрапчиво е усещането, че в него са съкратени най-важните части в него. Казва се, че заплахите може да дойдат от Изток – Либия, Ирак, Афганистан, Сирия, че има заплаха в акваторията в Черно море, където ще се прави координационен център, че балансът на силите е променен в Черно море и то вече е силно милитаризирано, но не се казва от кого. Има страх, като не се посочва истинската причина за подобни оценки. Струва ми се обидно за експертизата в този много орязана форма. Констатираме, че сме застрашени от хибридни заплахи, но не се казва от къде идват те. Не се изпълняват договори, но никой не казва, че Русия не ги изпълнява. Няма ясно изразено евро-атлантическо мнозинство в НС. Не видях нито една дума за Русия – нито за добро, нито за лошо. Липсва ми експертизата, в която се назовават нещата с истинските им имена. А българските данъкоплатци трябва да знаят истината, коментира Ненчев.

По отношение на Турция, бившият военен министър сподели, че Турция е част от НАТО и като наша съседка имаме добри отношения. Но тя би могла да бъде реална заплаха за нас, защото знаем, че Анкара може да насочи самостоятелно бежанските потоци така, щото да създаде реални проблеми за националната ни сигурност.

Николай Ненчев изрази и своите притеснения по отношение на модернизацията на българските въоръжени сили.

Въоръжените сили са високотехнологични, затова подписването на САЩ за Ф-16. Не върви добре проектът в сухопътни войски. Не разбирам какво се случва с построяването на два кораба в България. Това би била една силна финансова инжекция за българската икономика. Бяха осигурени средствата още по мое време. Нека да гледаме положително все пак, защото националната сигурност е много важна за България, подчерта Ненчев.