"Дейли мейл": Черната дупка се крие зад огромен оранжев огнен пръстен!

Свидетели сме на едно от най-значимите научни открития на столетието

Международен екип учени за пръв път успя да получи изображение на черна дупка, която се очертава от огромен сияещ оранжев пръстен, пише в. "Дейли мейл".

Отдавна е известно, че тези космически чудовища поглъщат всичко заради титаничната си гравитация. Дори и светлината, поради което са невидими и оттук идва злокобното им име. Но свръхнагретият материал, който кръжи около черните дупки, може да очертае тяхната "паст", какъвто е и случаят с подученото изображение, информира БТА.

"Ние можахме да видим невидимото", възкликна ръководителят на проекта Event Horizon Telescope Шепърд Долман, като представи на света оранжевия кръг. Той е оформен около супермасивната черна дупка в центъра на галактиката Месие 87, която се намира в съзвездието Дева. Тя отстои на 55 милиона светлинни години от Земята и масата й е 6,5 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Изданието отчита, че сме свидетели на едно от най-значимите научни открития на столетието. "Получените изображения може да ни се сторят не толкова важни на пръв поглед, но те ще обогатят разбирането ни за черните дупки. Снимките са плод на "херкулесов труд", който обедини международните усилия на много учени и обсерватории. Сега имаме много детайлно изображение на черна дупка", заяви директорката на Националната научна фондация на САЩ Франс Кордова.