Николай Витанов песимист: Броят на ваксинираните няма да надхвърли 35%

проф. Николай Витанов

проф. Николай Витанов

"В България хората, които имат желание да се ваксинират, са около 1 милион и 800 хиляди. Към момента това са направили 1 милион и 400 хиляди. Има ефект от въвеждането на изискванията за зелен сертификат и в последните дни се ваксинират още хора, но броят ваксинирани няма да прехвърли 35%". Това заяви математикът и бивш член на разформирования Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов пред БНТ. "Знаете, когато на човек му вкарате една идея в главата, няма как да му промените мнението, докато не я изкарате", коментира Витанов, добавяйки, че 75% от хората у нас, около 5 милиона, няма изгледи скоро да се имунизират.

По думите му, това, кога България ще излезе от здравната криза, зависи от спазването на мерките, а не толкова от увеличаване на тежестта им. А и с оглед на политическата ситуация пълен локдаун, очаква Витанов, да не бъде наложен.

И коментира думите си от петък, когато заяви, че броят на хората, хоспитализирани с ковид, може да достигне 9000 до 10 дни. "Тази прогноза не съм я измислил аз, тя се основава на числата, видими от данните на Министерството на здравеопазването", добави той.