Николина Ангелкова: Да не отписваме сезона, той тепърва започва

Трябва да има зониране между местата за семеен туризъм иместата с повече забавления

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Недопустимо е човек да влиза с джипа си в пясъка или водата. Заради това нарушение на концесионера му е наложена глоба в размер на 6000 лева. За да бъдем още по-строги в това отношение, ще предложим и законодателни промени, т.е. да има по-високи глоби не само за концесионера, но и за съответния нарушител. Просто санкциите трябва да бъдат наистина по-строги. Това сподели в предаването  ''Лице в лице'' по bTV министърът на туризма Николина Ангелкова след инцидента на плаж ''Перла''.

,,Всеки трябва да има безплатен пешеходен достъп до плажовете и в тази връзка ще бъде направена проверка относно бариерата на ''Русалка'', за да разберем поради дали е законна и защо я има'', коментира още министър Ангелкова.

,,Нека да не отписваме сезона, тъй като той тепърва започва. Тази негативна кампания срещу Българското Черноморие вреди на туризма, защото по този начин удряме върху имиджа на страната като туристическа дестинация. Много е направено, но има още какво да се направи'', посочи тя във връзка с прогнозите за очаквания слаб туристически сезон у нас.

,,Съгласно закона всеки плаж трябва да разполага с 50% свободна зона и 50% платена зона, като на определени плажове има и 2-3% ВИП зона, но за нея трябва задължително да има табели със съответния ценоразпис. В случай на липса на такива табели глобата може да бъде между 5 и 10 000 лева. При подадени сигнали ние се отзоваваме веднага, така че реагираме на всеки един сигнал'', подчерта Ангелкова и допълни, че по предварителни данни се очаква туристическият спад да бъде между 3 и 6 процента.

,,Човек, който не работи, той не греши. Винаги съм готова да подам оставка, когато премиерът каже'', отбеляза още министърът и припомни, че откакто тя оглавява министерството на туризма България има 31% ръст на чуждестранните туристи и 34% ръст на приходите.

По отношение на Закона за шума Николина Ангелкова смята, че трябва да има специален режим за курортите. По думите ѝ е необходимо зониране между местата за семеен туризъм и местата, където има повече забавления.