Николина Ангелкова доволна: "Боинг" 373 докара първите 189 туристи от Амстердам

Всички те бяха посрещнати тържествено от министърката и от кмета на Бургас Димитър Николов

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова посрещна туристите от първия чартърен полет, идващ от Нидерландия, на летището в Бургас.

"Боинг" 373-800 докара първите 189 туристи от Амстердам. Всички те бяха посрещнати тържествено от министър Ангелкова и от кмета на Бургас Димитър Николов при спазване на всички мерки за сигурност.

Първите пристигнали изразиха удовлетвореността си от кацането на българска земя и заявиха, че не изпитват тревога или страх от евентуален досег с COVID-19.

По-късно гостите ще бъдат запознати с условията за пребиваване и санитарно-хигиенните мерки срещу вируса в хотела им в Несебър.

Полетът пристигна с една от най-големите туроператорски компании. Той ще лети четири пъти седмично. Надяваме се благодарение и на субсидията от 35 евро, която гласувахме, да успеем да разширим полетната програма. За момента тя вече е разширена - до 5-и октомври. Надяваме се, че при спазване на мерките, а и предвид това, че в Бургас досегът с COVID-19 е под 1%, да успеем да реализираме един, макар и труден, летен сезон“, коментира пред медиите министърът.

,,Надявам се вече полетите да влязат в нормален режим на пристигане. Получихме подкрепа и от Министерството на туризма. Повече от 30% от туристите в нашия регион идват от държави извън Европейския съюз. Поради това в понеделник ще внеса в Министерството на външните работи писмо за това да отпаднат ограниченията за 14-дневна карантина за туристи от Русия, Беларус, Украйна. По този начин ще можем да поемем полетите и от бившите социалистически страни. Копие на това писмо ще бъде изпратено и до Министерството на здравеопазването. Другият вариант е да получим компенсация за това, че нямаме възможност в момента да посрещаме такива туристи. Надявам се на положителна развръзка. Разбира се, всичко това трябва да стане чрез Европейската комисия", заяви от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов.