Николина Ангелкова: Изключително важно е да има ясен правен статут що е то национален курорт

Министерство на туризма е основен двигател в сектора

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

"Не приемам тезите, че няма как Министерство на туризма да отговаря за националните курорти, то е основен двигател в сектора". Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дебатите по Закона за туризма на първо четене. Тя попита дали Министерството или което и да е друго министерство сяда и си пише наредбите без да има обществено обсъждане. "Извинявайте, но това е абсолютна манипулация", подчерта още Ангелкова.

"Първо, бих искала да благодаря на всички за направените коментари, предложения както и критики във връзка с някои от текстовете във внесения Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма. Искам да припомня, че повече от три години се обсъжда този законопроект в частта за статута на националните курорти, която глава е основна в този законопроект. Разбирам вашите забележки. Нека да припомня ,че самостоятелно Министерство на туризма беше създадено на 7 ноември 2014 г. Именно като фокус и приоритизиране на туристическия отрасъл като един от основните и ключовите за българската икономика е важно това министерство да се фокусира върху основните дейности, свързани с туризма. Несъмнено националните курорти са лицето на българския туризъм и както в рамките на това дълго обществено обсъждане, така и в рамките на всички съгласувателни процедури с всички други ведомства, се стигна до тези предложения", посочи министърът.

"Изключително важно е да има ясен правен статут що е то национален курорт и какви са правата и задълженията, свързани както с неговия облик, така и с инфраструктурата, рекламата и с предлагането на конкретните туристически продукти", заяви Ангелкова.