Соцлидерката тренира като извънпарламентарна опозиция, яхна протеста на аптеките

Соцлидерката се срещна с представители на Националната аптечна камара

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

БСП настоява за удължаване на срока за новите изисквания за аптеките, разходите да се поемат от производителите на лекарства и да има единни държавни цени на медикаментите. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с Националната аптечна камара, цитирана от БТА

Фармацевтите са запознали социалистите с проблемите в брашна, сред които изискването аптеките да въведат едновременно четири софтуерни системи.

Днес стотици аптеки в страната затвориха в знак на протест, с който настояват за създаване на реални финансови инструменти, чрез които да могат да въведат всички тези системи, тъй като е непосилно да бъдат въведени за тяхна сметка и без възможност да калкулират тези разходи в цената на услугата.

"Обединихме се в мнението, че трябва да се удължи срокът за въвеждане на тези мерки в аптеките", каза Корнелия Нинова. Тя посочи, че по информация от Камарата тези мерки не са започнали още в много европейски държави. Нито Германия, нито Франция, нито Великобритания, нито Норвегия са започнали с тези мерки. Полша, Чехия, Унгария и Словакия даже не са подписали споразумението за присъединяване към тези мерки, т.е. имаме основания да поискаме удължаване на срока, коментира Нинова

Според БСП аптечната дейност трябва да бъде държавна политика. Обединихме се и настояваме за единни държавни цени на лекарствата, добави Нинова. От левицата настояват за един софтуер, който да обслужва аптеките, и да се направи аптечна карта на страната.