Норвегия забрани продажбата на "Ролс-Ройс" в Берген на руска фирма

Според властите сделката крие риск за националната сигурност на страната

Норвегия ще блокира планираната продажба на производителя на двигатели за плавателни съдове "Берген енджинс" (Bergen Engines) от британската "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce) на руска компания с аргумента, че тя крие рискове за националната сигурност. Това заяви днес норвежкият министър на правосъдието Моника Меланд пред парламента.

Сделката за 150 млн. евро е спряна, докато се направи оценка на евентуалните последици за националната сигурност, съобщи Ройтерс.

Сега имаме достатъчно информация да заключим, че е необходимо да се предотврати компанията да бъде продадена на група, контролирана от страна, с която нямаме сътрудничество в областта на сигурността, каза Меланд, цитирана от Ройтерс.

Когато "Ролс-Ройс" обяви през февруари планираната сделка, компанията заяви, че продажбата на активите на руската ТМХ (Трансмашхолдинг) е част от цялостния план на британската компания да преодолее последиците от пандемията от Ковид-19.

Норвежки опозиционни партии разкритикуваха правителството, че реагира бавно на планираната сделка, която според тях е заплаха за националната сигурност.