С нов законопроект променят драстично възрастта за влизане в армията

И на 40 години може да станеш войник

В опит да се справи с кадровия колапс, в който от години тъне българската армия, военното министерство предлага драстично вдигане на пределната възраст за влизане в армията, в която по официална информация в момента около 5000 места за военнослужещите са незаети.

Досега за войници и матроси тя бе 28 години, а с предложените законови промени тя ще се увеличи до 40. С предложените промени в Закона за отбраната се предвижда и повишаване с 3 години на пенсионната възраст за различните длъжности. Това обаче ще става със заповед на военнния министър.

Войниците и матросите ще служат до 49 години, а четиризвездните генерали и адмирали – до 65.

Освен това пенсионерите ще могат да останат по закона в системата до 3 години, но по предложение на министъра.

Министерството предлага и мандатност за престояване на длъжност за висшите офицери, за да не бъдат компрометирани и способностите на системата за командване и управление.

Според данни на министерството към този момент 1500 пенсионери продължават да са на заплата в МО. Има и такива, които въпреки, че могат да упражнят правото си на пенсиониране, не го упражняват.

Увеличението на тавана на пенсиите на 1200 лв., както и на броя на военнослужещите, упражнили право на пенсия до края на 2018 г., пък е довело до повишаване на разходите за изплащане на пенсии. Дефицитът по бюджета на фонд "Пенсии за лицата по чл. 69“ (военни, полицаи и други служители от сектора за сигурност) от бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) нарасна от 99.94 млн. лв. за 2019 г. на 147.54 млн. лв. за 2020 г.

Заради специфичните условия военните се пенсионират по-рано.