Нова мярка: Полицаи влизат в спешните отделения, ще проверяват контактните за Ковид

Полицаи ще стоят в приемните отделения и ще проверяват близките на заразените с Ковид. Това е новата мярка, която се обсъжда за предотвратяване разпространението на Омикрон, обясни новият областен управител на област София Иван Кючуков след среща с представители на личните лекари и РЗИ.

Когато болният пристига в спешното отделение за COVID, той не идва сам, придружаван е от един-двама близки. Влиза само болният обаче, а голяма част от тези, които са около него, не се карантинират и се изпускат, обясни Кючуков.

По думите му личните лекари знаят, че в едно жилище живеят 4-5 души, но болният заявява, че живее сам. Тези хора се изпускат, разхождат се свободно и разпространяват многозаразния вирус, смята областният управител.

Спокойна е ситуацията в София, увеличили сме леглата, над 2 000 са. Имаме достатъчно свободни, които да поемат потока в столицата, пък успокои директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Директорът на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков добави, че свободни детски легла засега има.

При Омикрон много малка част от децата стигат до лечение в болница. Надяваме се още по-малка част да стигат до интензивно лечение. Има свободни детски легла. Създадена е много добра организация и не смятам, че ще има дете, което да бъде върнато, каза д-р Здравков.

По думите му тревожното е, че голяма част от медиците са или контактни или болни.

Право на болничен да имат родителите на заразени от COVID деца от 7 до 13 години, е другата промяна, обсъдена на срещата.

Много от децата в София не се обявяват за болни, родителите не се карантинират точно поради това, че нямат право на болничен, заяви Кючуков.