Новата Европейска комисия може да започне работа на 1 декември

Предложеният комисар от Унгария Оливер Вархели беше одобрен, след като гарантира, че няма да служи на популистки политики

Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

Новата Европейска комисия се готви за старт на работата си от 1 декември, след като депутатите одобриха окончателния състав на екипа, определен от Урсула фон дер Лайен, предава AFP. Избраният председател на ЕК се надяваше да встъпи в длъжност този месец, но членовете на ЕП отхвърлиха трима членове от първоначалната й състава и Великобритания отказа да предложи кандидат, забавяйки процеса.

След като Великобритания трябва да напусне блока в края на януари, бившият германски министър на отбраната сега планира да продължи с 27-членен ръководен екип.
Предложеният комисар от Унгария Оливер Вархели беше одобрен, след като премина през през второ изслушване, за да убеди евродепутатите, че той ще служи на интересите на ЕС, а не тези на дясното популистко правителство на страната му. Очаква се Европейският парламент да даде окончателно одобрение на целия екип от комисари следващата седмица, проправяйки пътя на Урсула фон дер Лайен да поеме поста от Жан-Клод Юнкер в началото на следващия месец.