Нови и стари шефове на "Кинтекс" спорят имало ли е сделка за 42 млн. евро

Взаимните обвинения за нарушения и неверни твърдения между бивши и настоящи ръководители в държавните оръжейни фирми продължават с пълна сила, пише "Сега". След скандала с отстраняването на директорския борд на ВМЗ Сопот днес Държавната консолидационна компания даде специална пресконференция, на която обвини в нарушения бившите шефове на "Кинтекс".

Оръжейният търговец от две седмици има ново ръководство, което е открило редица нередности и ще сезира прокуратурата, обяви шефът на ДКК Смиляна Митова. Самата тя е от месец на отговорния пост.

През април вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, която е принципал на ДКК и държавните дружества под нейната шапка, също обяви, че проверка на Инспектората на МИИ на дейността на „Кинтекс“ за 2021 г.  е открила редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор на фирмата Александър Михайлов. Нинова смени ръководството на "Кинтекс" и обяви, че докладът на инспектората е изпратен на прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

"Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) извърши проверка на дейността на „Кинтекс“ ЕАД за 2021 г. Заключенията са за редица нарушения и явен конфликт на интереси на

Александър Михайлов от своя страна определи обвиненията за нарушения като безпочвени и допусна, че е настъпил нечии икономически интереси, тъя като наскоро бил подписал рекордно голям договор за 42 млн. евро за износ на оръжейна продукция.

"В  "Кинтекс" няма сключен договор за 42 млн. евро, не отрихме и никакви протоколи за водени преговори за подобна сделка", посочи Анита Великова, председател на директорския борд на "Кинтекс".

В същото време са открити договори за агентска дейност, сключени в последните 6 месеца, които дублират вече действащи подобни договори. С частна фирма в един ден е сключен договор и издадена фактура за половин милион долара за посредническа дейност. На друга частна фирма е било прехвърлено представителството на "Кинтекс" в Египет, като в ръководството на тази фирма е бил бившият изпълнителен директор Александър Михайлов.

"Михайлов не е уведомил ДКК за тези договори, той е управлявал еднолично дружеството за шестте месеца, в които е бил изпълнителен директор", обяви Митова. През първото тримесечие на годината печалбата било 17 пъти по-ниска от тази през миналата година.

Новите шефове  на "Кинтекс" заявиха, че няма информация да е осъществяван износ на българско оръжие за Украйна. В същото време Михайлов твърди друго.

Българско оръжие отива в Украйна през посредници в Полша и Чехия. Тази теза разви пред Нова тв отстраненият директор на “Кинтекс” Александър Михайлов. Той твърди, че все още е шеф на фирмата, защото

По отношение на ВМЗ-Сопот, от ДКК се оплакаха, че дружеството не иска да изплати дивидента си от  2017 г. насам "Аз лично съм писала две писма, с които е указано какъв е размерът и в какъв срок трябва да се плати дивидентът за държавата. За периода 2017-2021 г. той е над 54 млн. лв.", обясни Смиляна Митова.

Тя обаче не пожела да коментира факта, че заради ковид-пандемията през 2020 г. правителството на Бойко Борисов разпореди държавните фирми да задържат дивидентите.

От ДКК увериха, че от 1 юли работниците във ВМЗ ще получат обещаното от старото ръководство увеличение на заплатите.

В същото време освободеният преди седмица директорски борд на ВМЗ разпространи позиция, че изплащането накуп на 54 млн. лв. дивиденти, натрупан за последните 5 години от стари ръководства, би отложило за неопределен срок вдигането на заплатите на служителите. „За миналата година ВМЗ има печалба от малко над 1 млн. лв., които сме в готовност да изплатим веднага към държавния бюджет. Това не е направено, защото 2 месеца от ДКК не одобряват финансовия ни отчет“, посочват от съвета на директорите. Те напомнят, че предишните ръководства на ВМЗ не са внасяли дължимия дивидент към бюджета от 2017 г. на база решение на Министерския съвет.

„На финала са преговорите ни със синдикатите за сериозно увеличаване на  доходите и  ваучерите за храна на работниците. Разработена е и програма за модернизация на дружеството за над 50 млн. лв. 2022 г. най-вероятно ще бъде рекордна като финансови резултати за ВМЗ, а обемът на поръчките може да бъде сравнен единствено с периода на военния конфликт в Сирия. Сега е моментът да се поощрят служителите на ВМЗ. Същевременно не трябва да изпускаме възможността да модернизираме производството на завода. Искат да използват приходите на дружеството за запълване на дупки в бюджета", се казва в позицията на отстранения съвет на директорите.