Нови неразбории с подслона изгониха от България още 2000 украинци

Както и на 31 май, сагата "Ще бъдете местени в държавни бази, няма да бъдете местени..." накара доста украинци да напуснат България. Според официалните данни на правителствения портал  "България за Украйна"(link is external)  на 31 октомври украинците у нас общо са били 54 968, а ползващите държавната програма за настаняване - малко над 16 000. В момента цифрите са съответно 53 095 и 12 838. Това означава, че от края на досегашния вид на програмата до изтичане на т.нар. буферен период на 15 ноември украинците са намалели общо с около 2000, а подслонените - с над 3000.

Успоредно неяснотите отново продължиха до последния възможен момент. Въпреки че днес е 15-и, все още няма официално решение за бъдещето на програмата и въобще настаняването. Оня ден вицепремиерът Иван Демерджиев съобщи, че хората, които са настанени досега в хотелите, ще продължат да бъдат там още 4 месеца. Става дума за близо 11 000 души (другите около 1800 са в държавните бази). "Останалите, които тепърва идват на територията на страната, ще минават буферно през базата в Елхово, ще престояват там до 30 дни и ще бъдат насочвани към държавните бази, които сме подготвили", уточни той. Но изявлението на вицепремиера не бе последвано от нищо черно на бяло.

Официално съобщение чакат и хотелиерите, тъй като искат да узнаят условията по посоченото от Демерджиев продължение.

Очаква се решението да бъде взето утре на редовното правителствено заседание. Най-вероятно парите за хотелиерите няма да бъдат увеличени, което ще доведе до ново напрежение.