25% от жалбите до омбудсмана са срещу монополи

Диана Ковачева

Диана Ковачева


Гражданите се оплакват най-вече от конфликт на интереси при чиновниците и липса на отговори от местни администрации

Близо 25 на сто от жалбите, подадени през тази година, са заради нарушени права на потребители и са най-вече срещу монополни институции, каза днес във Варна омбудсманът Диана Ковачева. Тя уточни, че хората се оплакват от ВиК, енергоснабдителните дружества и "Топлофикация".

За 11-те месеца на годината са внесени 9912 жалби, допълни Ковачева. Над 1000 са за нарушени социални права, 903 касаят правото на собственост. Жалбите срещу различни администрации са 665. По думите на омбудсмана хората се оплакват най-вече от наличие на конфликт на интереси при чиновниците, непрозрачно разходване на публични средства и липса на отговори от местни администрации, пише БТА. 

През годината екипът на омбудсмана е изпратил около 1400 препоръки до различни институции в страната. Над 50 на сто от тях са изпълнени, уточни Ковачева. Тя допълни, че заради активността на институцията през последната година и половина са изплатени около 11 милиона лева на работници, неполучавали възнаграждения с месеци.

В момента се работи активно по проблема за ограничаване свръхправомощията на банките, допълни Ковачева. По думите й въпросът вече се разглежда в Народното събрание, като се предвиждат промени в Гражданско процесуалния кодекс. Ковачева припомни, че по тази тема ЕК е открила наказателна процедура срещу страната ни. Идеята е да се ограничат свръхправомощията на банките, които в момента ползват бърза процедура за санкциониране на кредитополучатели, които не погасяват вноските си, без да се чуе позицията на гражданите.

Ковачева допълни, че през следващата година отново ще се работи активно за приемане на Закона за личния фалит. По думите й фигурата на "вечния длъжник" не прави чест на никоя държава.

Във Варна днес Диана Ковачева подписа споразумение за партньорство с Икономическия университет в града. Целта е студентите да познават по-добре правата си, да работят с правната материя по тези въпроси, както и да имат възможност да карат стажове в администрацията на омбудсмана.