31 години след разпадането на Югославия основават българска партия в Северна Македония

Виктор Стоянов

Виктор Стоянов

31 години след  разпадането на Югославия в Северна Македония ще бъде учредена българска партия. Председателят на фондация "Македония", Виктор Стоянов обяви във фейсбук, че скоро ще се основе Партия на българите в Северна Македония.

В профила си Стоянов написа: 

"С оглед на това, че властта, капиталите и службите в РС Македония са в ръцете на хора, които вредят на добрите двустранни отношения с България, обявявам, че Фондация Македония започва процес на изграждане на политическа партия на българите в РС Македония.
В следващите седмици предстои да изградим ядрото на партията и да представим ръководство. Нашата цел - българите в РС Македония да управляват държавата".

По-късно Стоянов добави и нов коментар на профила си по актуалната тема:

"1993 година албанците нямаха думата в Македония. 2001 стигнаха до военен конфликт за да имат права и да участват в управлението на държавата. Днес РС Македония не може да съществува без тях, те са държавнотворен народ. В неделя има местни избори в РС Македония, няма нито един заявен и изявен българин за кмет или общински съветник. Няма как да променим обстоятелства ако българите не са представени във властта и Устава на държавата. Затова изграждаме партия на българите в Македония с една генерална цел : българите да участват в управлението на държавата и да бъдат държавнотворен народ на РС Македония".