А. Гълъбов: Прокуратурата не е нов политически актьор, а много по-видим властови център в обществото

Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов

„Онова, което привлича и поне засега генерира подкрепа в българското общество към фигурата на главния прокурор е това, че той показва, че не е функция на някоя от другите власти, че се опитва да изгради и да стабилизира авторитета на прокуратурата сама по себе“, коментар пред БНР социологът Антоний Гълъбов, като припомни заявлението на Иван Гешев, че ще прекрати всякаква практика от типа „политически лидер посещава главния прокурор със сигнал“.

„За мен точно това привлича общественото внимание“, каза Гълъбов и подчерта, че „работата на прокурорите е трудна и невинаги много благодарна и българските прокурори имат нужда от уважение от обществена подкрепа“.

„Онова, което искрено се надявам да успее да постигне главният прокурор, е да създаде у българските прокурори усещането за това, че трябва да бъдат по-решителни, усещането, че трябва да бъдат по-смели“.

Като се позова на данните от доклада на главния прокурор - най-важният документ за прокуратурата, който се публикува на сайта на Върховната касационна прокуратура, той обясни:

„Всъщност прокурорите не се решават да повдигат и поддържат обвинение тогава, когато не са сигурни, че ще получат осъдителна присъда. Много важно е това да се промени. Сегашният стил, който се опитва да формира господин Гешев, се надявам да доведе до това прокурорите да бъдат по-решителни и по-смели - това означава да повдигат и да поддържат обвинение и тогава, когато не са сигурни, че ще получат осъдителна присъда“.

Анализаторът изтъкна и актуалният проблем, който стои пред държавното обвинение във връзка с интензивната работа пред последните седмици.

„Прокуратурата отвори прекалено широк фронт в момента и големият въпрос е дали ще успее да работи достатъчно интензивно по всички тези теми, защото качеството зависи от това“, коментира Антоний Гълъбов и обобщи, че:

„Големият въпрос е колко интензивно ще успее прокуратурата да поддържа това ниво“.

„Прокуратурата е институция на съдебната власт и не може да се определя като нов политически актьор, а като много по-видим в властови център в обществото“, обясни социологът:

„Властта да бъде повдигано поддържано обвинение е изключително сериозна в условия на едно общество с много високо усещане за несправедливост, с много високи очаквания към прокуратурата и точно това създава в момента усещането, че към фигурата на главния прокурор в се ориентират все повече обществени очаквания“.

Като отбеляза, че за разлика от Иван Гешев, неговите предшественици начело на държавното обвинение не са работили като прокурори, преди да заемат поста, Антоний Гълъбов подчерта:

„Много важно в момента наистина е да се разбере, че прокуратурата е йерархична структура, тя зависи в много голяма степен от решителността на онзи, който е на върха на пирамидата“.