АБВ: Екоминистърът трябва тутакси да изхвърчи при предшественика си Нено Димов

Румен Петков, лидер на АБВ

Румен Петков, лидер на АБВ

Министърът на околната среда трябва тутакси да изхвърчи при своя предшественик, коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петкови. Той добави, че всеки път, когато поредното бедствие  стане реалност, започва прехвърляне на отговорности и размиване съзнанието на хората. Той припомни, че партията от пет години настоява за подобряване на ефективността на системите за превенция и готовност за реагиране при природни и причинени от човека бедствия в Република България.

„Настояваме за възстановяване на "Гражданска защита", защото това е доказала себе си структура. Беше попилян през тези 10 години управление на ГЕРБ един много сериозен кадрови потенциал. Ако вземем само катерачите и гмуркачите, мисля че ще ни трябват години, за да възстановим тези две стратегически звена. Не може да бъде обследвано състоянието на язовир „Студена“, не може да се направи обективна преоценка на някой от язовирите, защото няма кой, няма как“.

Петков даде два примера от последните дни, които изумяват с начина, по който изобщо държавата се управлява. 

„Свлачището по пътя за Рилския манастир. Това е третият ремонт. Колко милиона са изсипани, а свлачището е там. Никой не си прави труда да мине отзад зад скалата и да види, че гората е изсечена. При това положение няма кой да стабилизира земните пластове. Няма ги дърветата, няма я кореновата система. Никой не иска да каже кой разреши изсичането, кой носи отговорност за това. Тези дни 20 куб/кв. м удавиха България. Даваме ли си сметка в какво състояние са речните корита, отводнителните системи. Всичко е в катастрофално състояние – непочистени, непочистени и непочистени“.

Румен Петков определи събитията около водата на Перник като еманация на некадърността, която убива хората. 

„Не може градът да е затънал във вода, а половината ден нямат вода по чешмите. Градът е удавен, а няма вода. Сегашният министър на околната среда трябва тутакси да изхвърчи при своя предшественик“.