Анастасия Мозер: След 9.09.1944 г. искаха баща ми за премиер, за да отговаря за издевателствата на червената армия

Историци продължават да говорят глупости за Г. М. Димитров

Анастасия Мозер

Анастасия Мозер

„Щрихи от един живот в трудно време“ – това е заглавието на книга, разказваща за живота на основателя на партия БЗНС – Народен съюз Анастасия Димитрова-Мозер и нейното семейство. В предаването „Свободна зона“ на Георги Коритаров в ТВ Европа тя разказа спомени за баща си - д-р Георги Михов Димитров, ръководител на БЗНС „Пладне“.

„Животът на баща ми е посветен на принципите на демокрацията и на борбата за нея. Неслучайно е наричан „вечният опозиционер“, защото никога не е търсел постове. След 9-и септември му предлагаха да стане министър-председател, за да поеме отговорност за всичките издевателства на червената армия и на комунистите по това време. Той, разбира се, отказа, защото баща ми винаги е искал да работи за Земеделския съюз. Не ми беше много лесно да се връщам към спомените от тези години. След това се налагаше дълго време да размишлявам за случилото се", разказа Мозер. 

„Баща ми беше един забележителен човек, който стана жертва и на нацистката, и на комунистическата пропаганда. На промитите мозъци им е много лесно да повтарят лъжи. Много историци продължават да говорят глупости по отношение на баща ми, защото много малко хора мислят, че може да има такива политици като него, които с цялата си всеотдайност да работят за една кауза без да мислят за себе си. Баща ми беше човек, който умееше да впечатлява хора, да ги привлича и да работи. В „Събранието на поробените народи“, което той инициира в САЩ, всички признават, че той е бил водещият, с най-много инициативи", каза още дъщерята на Г. М. Димитров. 

„Баща ми ми е казвал – имам принципи, които ми дават сила, за да преодолея много неща. Освен това – той никога не се занимаваше с дребнавости, което е много важно за един политик. Той не трябва да се забърква в подробности, а да бъде над тях. Дори когато беше в болница, той подготвяше в. „Земеделско знаме“. Вярваше, че един ден ще има свободна и независима България. Трябва да вярваме, че хората ще направят необходимото, за да живеят нормален живот", допълни Анастасия Мозер.