Андрей Ковачев: Проблемът с РСМ е неизпълнението на Договора, а не служебният кабинет

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев

"Европейската инвестиция на РСМ е важна както за България, така и за целия регион и за ЕС като цяло. България подписа със Скопие договора за приятелство през 2017 точно, за да открие пътя на Македония към по-бързо приемане като пълноправен член на ЕС. През 2018 първото българско председателство на ЕС беше ангажирано да лобира за това приемане", заяви в коментар специално за БГНЕС евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

"За съжаление от 2017 година досега управляващите в Скопие нищо не направиха за изпълнението на договора. Академичната комисия е блокирана и не работи. Говорът на омразата се усили", продължава той.

"Не е проблемът, че има служебно правителство в България, както смята Зоран Заев. Проблемът е, че Скопие не направи нищо за изпълнение на договора с България. Напротив инвестира усилия да лобира срещу България и за изопачаване на българската позиция и натиск върху София", заяви Ковачев.

"Ние не спорим за сегашната идентичност и език. Договорът говори за обща история на сегашните два народа. Обща българска история, не споделена, не преплетена, а обща на един и същи етнос в миналото, който етнос нерадостната съдба и великите сили жестоко разделят в началото на XX век. Всеки има право на самоопределяне. И нашите предци имат същото право, както и живите сега. Омразата и разединението може да бъдат преодолени само чрез европейската интеграция и смелостта да се приемат фактите такива, каквито са били. Така пише в договора, който трябва да се спазва и Скопие имаше много време от 2017 досега да го направи. Извиненията със служебното правителство са несъстоятелни. Очакването, че следващото българско правителство може да приеме лъжата, мисля също. Фактите са свещени", завършва коментарът.