Антоанета Христова: О, ние сме в предизборна кампания въпреки кризата с Covid-19

Според нея българите са се оказали доста дисциплинирани на фона на други европейци

Антоанета Христова

Антоанета Христова

Хората са здраво стъпили на земята, преценяват реално ситуацията. Рационалната оценката на ситуацията е съвсем в нормата. Така проф. Антоанета Христова от БАН разчете нагласите на българите в ситуация на криза, причинена от пандемията с коронавируса.

Тревожността е разпределена така, както преди старта на кризата. Само че начина, по който се борим със стреса  и постигането на този резултат е различен. Много хора организират вече по различен начин живота си. Жените трябва да съчетават изключително много задачи вкъщи. Всичко това се натрупва, но все още има мобилизация на ресурса, за да се справим с кризата. Но след този период има вероятност да се увели тревожността у хората, прогнозира Христова.

На въпрос от какво се притесняват най-много хората, тя подчерта, че това са  икономическите последствия, което тя счита за нещо нормално. И обясни, че човек е създаден така, че освен да мисли за живота и смъртта, той мисли за перспективата и това е свързано с икономическите проблеми. Как ще се справя семейството  - нямаме възможност да планираме, нямаме и близка, и далечна перспектива. Периодът, в който ще бъде мобилизиран, е по-кратък, отколкото извънредното положение, което вероятно ще бъде удължено до 13 март. Трябват ни позитивни новини, за да може да се мобилизираме и да продължим да проживеем с овладяна тревожност вкъщи.

По думите на Христова, една от стратегиите за справяне със стреса е наивният оптимизъм, когато чуем добра новина да умеем да се мобилизираме.

По думите й ние сме се оказали доста дисциплинирани в извънредна ситуация поради консервативния начин на мислене. И той е свързан с респекта към лидера и институциите. Това също ни мобилизира като общество. Според нея обаче сега е много важно да получаваме балансирана информация от страна на институциите и отговорните органи. 

О, ние сме в предизборна кампания, каза шеговито на финала на интервюто проф. Христова.