Антон Кутев: Служебното правителство показа, че държавната машина може да работи без да се краде, без злоупотреби

Антон Кутев

Антон Кутев

Очаквам да се състави правителство още с първия връчен мандат. За България това е най-добрият вариант. Президентът не е разговарял със служебните министри да се включат в ново правителство, а да мислим за следващ служебен кабинет е още далече. Оптимист съм за редовно правителство. Работа на мандатоносителя е да си избере екип за Министерски съвет. Това обяви по Нова ТВ говорителят на служебното правителство Антон Кутев. Той коментира и някои от конфликтните ситуации с работата на служебното правителство. 

Проверката за шефа на НАП Спецов е приключила и доколкото знам няма открити нарушения.  АПИ е в тежко състояние, заради проблеми оставени от предишното правителство. Спрените проекти са причината за отстраняването на шефа на АПИ. Щом имаме криза в даден сектор, значи имаме грешка. Грешката с освобождаването на лекари беше в комуникацията. Трябваше да обясним предварително на хората , защо трябва да е освободен д-р Балтов. Освобождаването му беше правилно, но трябваше да го обясним предварително. Проблем е ниската ваксинация на обществото, но то е негативно насочено. За да се направи една кампания трябва време. Работи се много, но за два месеца трудно се  постига по-голяма публичност, обясни Кутев. За всеки проблемен казус той се измъкваше с обяснението, че не е професионалист в дадената област и трябва да се питат конкретни лица. Говорителят обаче не успя да обясни каква точно е експертизата на бившия военен министър министър Николай Цонев, който е сложен в борда на ВиК холдинга

Кутев обясни още, че целта на кабинета за всяка смяна на ръководители е била да се спрат кражби и злоупотреби с публичен ресурс.

 Случи се нещо добро през последните месеци – видя се, че тази държавна машина може да работи в интерес на хората. Въпросът от тук нататък е за търсене на отговорност, но това касае и прокуратурата и съдебната система. Важно е този парламент да преподреди паритетите си в съдебната реформа, допълни Антон Кутев.