Атлантици: От Каракачанов зависи дали на 1 февруари пред мемориала на жертвите на комунизма в София ще има почетна рота

Атлантическият съвет на България излезна с Призив към  президента, премиера и председателя на Народното събрание, всички депутати, министри, политически и обществени дейци да се включат на 1 февруари в поклонението пред паметта на жертвите на комунизма и с присъствието си да дадат знак, че не с думи, а с действия чрез реални законодателни промени ща започнат и извършат декомунизация и лустрация в България. Атлантиците акцентират, че от министъра на отбраната Красимир Каракачанов зависи дали ще има пред мемориала почетна гвардейска рока, която да отдаде чест в памет на невинните жертви на комунизма.
Ето и пълния текст на призива:

Към гражданите с памет за миналото и отговорност за бъдещето на България

Първи февруари е Национален ден на памет, почит и признателност към жертвите на престъпния комунистически режим в България, установен с насилие в условията на окупация на страната ни от Съветския съюз. На този ден през 1945 г. са произнесени присъдите на Първи и Втори върховни състава на антиконституционния т.нар. Народен съд. Произнесени са смъртни присъди над достойни български политици и държавници, народни представители, генерали и офицери.
Създаден и проведен при пълен контрол от Москва, включително и при определянето на присъдите, т.нар. Народен съд издава общо 9550 присъди в 135 съдебни състава. На смърт са осъдени 2730 български граждани, а 305 получават доживотен затвор. 200 души са избити още преди провеждането на съдебните процеси. Т.нар. Народен съд става най-зловещ инструмент на комунистическия терор в България.

На 1 февруари 2020 г. се навършват 75 години от разстрела на 8 царски съветници, 22-ма министри, 67 народни представители и 47 генерали и старши офицери, осъдени в серия незаконни процеси от неконституционния и незаконен т.нар. Народен съд. Затова и Решение №4 на Конституционния съд от 1998 г. определя, че това „не е съдът, съществуващ и действащ към онзи момент като част от правосъдната система на държавата”. Това „е един извънреден съд”, чиито „присъди не могат да се окачествят като съдебни актове.“

Черните дати в историята имат своите черни юбилеи. Подобни възпоменания помагат на хората, на държавите и на нациите да осмислят изминатия път, да скъсат оковите на доскорошни заблуди, да преживеят катарзис и с нараснала енергия да продължат по верния си курс. За България това е демократичният евроатлантически път на развитие.
Призоваваме на тази трагична дата в нашата История, ние гражданите на европейска България, да поднесем цветя пред лобните места и паметни знаци на жертвите, като изразим почит към паметта им. Нека там още веднъж да заявим ясно и на висок глас:
Нищо не сме забравили и няма да простим на палачите, вдъхновителите, крепителите и пазителите на престъпния комунистически режим, докато не видим искрено покаяние у тях, както и реални действия на държавата за декомунизация на България!

Няма давност за паметта и жаждата за справедливост!
Призоваваме президента, премиера и председателя на Народното събрание, всички депутати, министри, политически и обществени дейци да се включат на 1 февруари в поклонението пред паметта на жертвите на комунизма и с присъствието си да дадат знак, че не с думи, а с действия чрез реални законодателни промени ща започнат и извършат декомунизация и лустрация в България. Защото е ясно, че помирение и единение на нацията няма да има, докато няма наказания за престъпниците и докато страната ни продължава да прелива от символи на комунизма, от паметници на терористи и съветски окупатори. Раните в плътта и душата на нацията са отворени и до днес. Отговорността за това носят българските политици след 1990 г.
Нека на този ден, пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим, българските политици си припомнят каква националната трагедия ни донесаха окупационните съветска армия и превратът на 9 септември 1944 г. И да заявят високо, че няма да допуснат повторно нова руска инвазия в България, под каквато и да било форма, и ще дадат достоен отпор и ще отблъснат днешната руска хибридна агресия срещу страната ни.

Призоваваме отговорните държавни институции и най-вече министърът на отбраната да се разпоредят на 1 февруари 2020 г. воини от Националната гвардейска част да отдадат почести, с определения за подобни случаи ритуал, пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България в парка пред Националния дворец на културата в София.

Атлантически съвет на България