Атлантици: Приветстваме позицията на Външно за руската манипулация, но защо мълчат демократичните партии?

Водещият постер на провокативната руска изложба

Водещият постер на провокативната руска изложба

Реакцията на Външно министерство срещу опита на Руското посолство да представи в документална изложба 9-и септември 1944 година като освобождение на България, фалшифицирайки факта, че реално става дума за окупация, предизвика коментар на атлантическата общност. Тя е категорична, че позицията на Външно министерство е първата важна реакция от страна на българска държавна институция.

"Очакваме да реагират и други. С интерес следим дали и каква позиция ще заемат политическите партии, които се определят като демократични и проевропейски! Не е необходимо да се чака 9-ти септември.

На 5 септември СССР ни обявява война.
На 8 септември започва окупацията.
Седмицата преди преврата е особено динамична и изпълнена със събития и във вътрешен, и в международен план. Политици и военни заговорничат и заедно с комунистите, под зоркото око на Москва, редят бъдещото правителство. Военният министър сътрудничи с превратаджиите и с руснаците. Партизаните (терористи) чакат в готовност.
На 9-ти настъпва терорът. Кървав и безмилостен. Елитът на нацията е ликвидиран. Държавата е ограбена и подчинена. Започва налагането на съветския модел. Революцията впоследствие безмилостно изяжда и част от децата си.
Народният съд, създаден с наредба-закон на 30 септември, е инструментът на терора. Ликвидирането на елита на нацията, сред които и цвета на българското офицерство, обезкръвява държавата и я лишава от съпротивителните й сили.

Историята трябва да се изучава.
Партиите сега трябва да говорят. 
Да започнат с истината за 9-ти!", казват атлантиците в своя коментар.