Атлантици: Руската зависимост на Радев е ясна, да видим от кого ще получи подкрепа за сваленото доверие към правителството

Румен Радев

Румен Радев

Атлантическия съвет на България обяви своя позиция за решението на президента Румен Радев да свали доверието си от правителството на Бойко Борисов.
Ето как атлантиците коментират действията на президента:

Обяснимо е. Отново Р. Радев говори не като президент, който би следвало да бъде обединител на нацията, а като партиен лидер.
Отдавна Р. Радев дава индикации, че се стреми да овладее лостовете на изпълнителната власт. Церемониалната функция на държавен глава очевидно не му е достатъчна, за да изпълни това, за което е поставен. Явно не стига и на тези, които инвестираха в избора му за президент. И като политически фактор изобщо. Целта на Радев сега е изпълнителната власт. И затова следва свой тристепенен план.
Първо, предизвикване на правителствена криза.
Второ, инсталиране на власт на назначено от него ново служебно правителство.
Трето, в дългосрочен план, реализация на негов собствен политически проект, със свое парламентарно мнозинство (с мандатоносител БСП) и съставяне на редовно правителство.

От друга страна, от началото на своя мандат Р. Радев прокарва проруска политика и защитава интересите на Москва. Неслучайно отдавна настояваме да бъде разследвана евентуална руска намеса в президентските избори в България през 2016 г.
Дали повишената политическа активност на президента не се дължи на активирането на фактори, които искат да откъснат България от НАТО и ЕС и да я сближат с Русия? Дали тези проруски фактори в момента не са силно обезпокоени за бъдещето на руските енергийни проекти за АЕЦ "Белене" и "Турски поток"? И затова да играят ва банк, за

да получат и изпълнителната власт,

за да прокарат тези проекти така, както ги предвижда Москва и в ущърб на България?
Дали вече  чашата не е преляла с изгонването на още двама руски дипломати и затова Кремъл да е решил да "възстанови статуквото"?
Ще разберем скоро.
По делата ще ги познаем.
Президентът е ясен.
Сега да видим от къде ще получи подкрепа, за да осъществи политическия си проект. Следите внимателно кой ще го подкрепи и така ще разберете кой какъв е в действителност.
И кои партии и лидери, обявявящи се за евроатлантически, ще застанат зад президента. Някои вече коленичиха... Сега остава да застанат зад президентския проект, който би могъл да бъде опакован в най-различни благородни форми, включително и като конституционни реформи.
По делата...