България настоява центърът на НАТО за Черно море да е във Варна

Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната

България продължава да настоява координационния център на НАТО за Черно море да бъде във Варна. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на отбраната  по повод проведената през последните дни среща на министрите на отбраната във формат „Букурещка деветка“ (Б-9) в румънската столица.

По време на разговорите, българският военен министър Георги Панайотов е обявил, че при "изграждането на новия модел на силите на НАТО следва да бъде отчетено желанието и готовността на България да домакинства регионалния военноморски компонент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) за региона на Черно море". 

Въпросният център бе заложен още преди две години в съвместното изявление след срещата между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов. В него бе изрично записано, че "САЩ приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие". Според съобщението ставаше дума за провеждане на военноморски операции за укрепване на колективната сигурност по югоизточния фланг на Алианса. 

Веднага след това, българските власти се надпреварваха да обяснват, че става дума за център, а не за военна база на Черно море, макар че очевидно подобна структура би имала по-важно значение. Тогава стана ясно, че България е в силна конкуренция с Румъния и Турция за изграждането й.

Самият Бойко Борисов изживя интересна еволюция по темата за въпросния център. "Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад. Такъв зор и толкова инвестиции направиха и частният капитал, и България в тези курорти", обясни той преди 4 години. По онова време се говореше за флотилия в Черно море - група военни кораби на натовските държави, ръководени от Турция, в които трябваше да се включат и български, и румънски части. Дни наред различни коментатори обясняваха, че това е прекрасна идея и че България вече е поела твърд ангажимент. В един момент обаче Борисов се ядоса и насмете тогавашния президент Росен Плевнелиев, министрите на отбраната и на външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов. "Чакам Ненчев да си дойде и Дани Митов да си дойде, много ще ми е неприятно да са поемали ангажимент, но ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират по тази тема, ще имат проблем с мен. Ще ги пратя на корабите да воюват те", отсече тогавашният премиер. Само 2 години по-късно Борисов се хвалеше, че обсъдили с Доналд Тръмп изграждането на въпросния център, както и че е предложил идеята за него на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Именно за тази структура сега става ясно, че България продължава да настоява да бъде изградена във Варна. Според официалното съобщение от срещата на военните министри на 9-те страни-членки на НАТО от Източна Европа - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чешката република, е била "изразена бе и обща тревога, относно действията на Русия по целия Източен фланг на Алианса от Балтийско до Черно море и особено от струпването на сили и средства в непосредствена близост до украинската граница".