Българското жури на „Евровизия“ – срам за страната ни, зрителите измиха позора

Кой назначава членовете му – руското посолство ли?

Kalush Orchestra

Kalush Orchestra

Илиана Славова

Българското жури, което оценяваше снощи участниците в конкурса „Евровизия“ е поредният срам за страната ни. То присъди нула точки на песента-победител „Стефания“ на украинската група Kalush Orchestra - наопаки на Европа, както често се случва със страната ни напоследък.  Например журитата в  Латвия, Литва, Полша, Румъния, Молдова дадоха по 12 точки на украинската песен.
Със сигурност нашите музикални арбитри ще кажат, че са се водили от професионални подбуди и оценката им не е свързана със симпатия или антипатия към участниците в конкурса. Само че сумарно 

журитата по света поставиха Kalush на четвърто място

 Доста далече от нулата, нали? Да се надяваме, че нашите арбитри няма да упрекнат колегите си от другите страни в недобросъвестност или световен заговор.     
Отговорността за професионалната оценка от българска страна беше поверена на Здравко Желязков от дуета „Ритон“, Нели Рангелова, Мария Мутафчиева от „Мери Бойс Бенд“, Венцислав Роланд-Venzy, Георги Симеонов JJ. Първите двама са известни с турнетата си основно в СССР и Русия, да не говорим за близките приятелски отношения на дует „Ритон“ с „руския патриот“ Филип Киркоров. Дали пък това няма връзка с нулевия резултат за песента-победител? 

БНТ ли назначава журито или руското посолство? 

На какъв принцип националната телевизия избира членовете му? „Евровизия“ е песенен конкурс, а не изпълнителски, защото тогава арбитрите ни са изпълнители, а не създатели на песни? Все пак БНТ притежава правата за  конкурса от години и е наясно с характера и правилата му.    
Ако трябва да сме честни, от екрана на БНТ човек може да се обърка не само за критериите на журито за „Евровизия“, но и за това кой е агресорът и коя е жертвата във войната в Украйна. И не само за това. 

Лъжата и тенденциозността шестват като „алтернативна гледна точка“

 с финансиране от данъкоплатците. Докога? 
Добре, че зрителите измиха позора на журито ни, като поставиха Kalush на първо място. След имитацията на помощ за Украйна от страна на правителството, само това липсваше –  да „блеснем“ с игнориране на украинските участници в „Евровизия“. Поне това успяхме да избегнем благодарение на гражданите - един срам по-малко.