Безплатни лекарства за усложнения при Covid - най-рано след седмица



Най-рано след седмица общопрактикуващите лекари ще изписват от безплатните лекарства за усложнения при Covid. Това заяви д-р Георги Миндов от дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Договор между Надзорния съвет на здравната каса и Лекарския съюз все още няма. 

Докато Лекарският съюз и Здравната каса не се споразумеят, безплатни лекарства за пациентите с усложнения от Covidне може да се предпишат: "В момента няма преговори и сключен анекс и този анекс трябва да бъде публикуван в Държавен вестник. Това изисква технологично време. Според мен, при най-добро желание може би до една седмица, но в момента нито софтуерните фирми са уведомени, нито ни е адаптиран софтуера" - заяви д-р Георги Миндов от Дружеството на столичните общопрактикуващи лекари.

Запитвания за безплатни рецепти при него е имало още тази сутрин: "Днеска имах една пациентка, която се разболя, и й изписах лекарствата. Тя пита: "Тук има ли някои от безплатните?". Казвам: "Не, няма нито едно". Ако ние изписваме лекарства, ние трябва да прегледаме човека. Тези Ко Covidвид-зони трябва да спрат да работят или да работят само в това, което са сега, а ние да участваме в диагностично-лечебния процес на Covid-19".

Според д-р Георги Миндов, работата на Covid-зоните не облекчава личните лекари, защото и сега те лекуват и проследяват пациентите си: "Да ходят те там да се преглеждат. Аз да го следя след това, аз да му давам болничен, аз да му изписвам лекарства. Извинявайте, ама за едната слушалка и аз мога тук да я направя и да му дам направление да отиде да се снима и затова ли се взимат всичките тези пари по 30 000 на месец? Ами дайте ми на мен 10 000, пък аз ще работя като Covid-специалист. Няма смисъл. За какво е това?"

По думите му, безплатните лекарства са само за пациенти във втора фаза на Covid, тоест вече имат усложнения. Дори и да бъдат разрешени за изписване, те не са предназначени за всеки пациент с доказан коронавирус.