Бивш екоминистър: Законът е категоричен - за водоснабдяването отговаря министърът на регионалното развитие

Пред очите на всички перничани язовирът се превръща в гьол и всички мълчат, коментира още Евдокия Манева

Евдокия Манева

Евдокия Манева

Според бившия министър на околната среда и водите Евдокия Манева водната криза е резултат от лошото управление на водите, продължило години наред. 

"Не бих дала никакви съвети на прокуратурата, но мисля, че законът е категоричен - за водоснабдяването отговаря министърът на регионалното развитие", коментира бившият екоминистър Евдокия Манева пред БНТ.

Според нея регионалният министър е този, който трябва да следи дали даден регион е водоснабден. Именно той назначава и управителите на ВиК, напомни Манева. Тя е категорична - отговорност трябва да носят освен шефа на ВиК-Перник и областният управител.

"Пред очите на всички перничани язовирът се превръща в гьол и всички мълчат", коментира още бившият министър на екологията.

Манева е категорична, че по основните принципи на управлението на водите трябва да има консенсус, да не надделяват политически съображения. Тя цитира Закона за водите, съгласно който политиката по водоснабдяването е отговорност на министъра на регионалното развитие и всички негови специалисти надолу по веригата.

По отношение на контролната система бившият екоминистър е на мнение, че тя на практика не съществува: контролните органи са най-потърпевши от липсата на експертиза.

Що се отнася до до използването на питейна вода за промишлени нужди Манева подчерта, че "Стомана - Перник" е длъжна да има алтернативен водоизточник и да се снабдява извън питейното водоснабдавяне.

Евдокия Манева е убедена, че трябва подробно да се проучат причините за кризата. След това аннализът на ситуацията ще подскаже решението за казуса "Перник".