Бивш съветник на Радев: Прекалената концентрация на власт води до лоши резултати

Калоян Методиев, снимка: БГНЕС

Калоян Методиев, снимка: БГНЕС

„Тежкото тепърва предстои за Кирил Петков“, смята политологът Калоян Методиев, бивш съветник на президента Румен Радев, пред бТВ.

Той добави, че е логично „Продължаваме промяната“ да излъчат премиер, тъй като това е вотът на избирателите.

„Те имат половината депутати за мнозинство, сами нищо не могат да направят“, каза Методиев.

„Необходимо е коалиционно споразумение, защото една от четирите формации в бъдещата коалиция е с различен политически профил", добави той.

Той определи партиите в предстоящата евентуална коалиция като неолиберални и консервативни. Неолибералните, според него, са „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, които имат много допирни точки, а консервативно-националистическата партия е БСП.

Според Методиев не трябва да се назначават служебни министри за редовни, тъй като служебният кабинет е провален.

„Отговорността трябва да си я носят политическите партии, а не някой друг да им спуска своите си собствени кандидатури и да си прокарва собствена политика. Когато има разделение на властите, има баланс, има и по-добри показатели на страната“, каза Методиев.

По думите му все още нищо не е решено докато новия кабинет не бъде гласуван в зала.

Методиев смята и, че подходът на БСП е да не се прави промяна с Нинова, докато не бъде завършен процесът с управленската коалиция.

Според Методиев, оставката на Нинова няма връщане, но дали тя ще се кандидатира отново за председател си е нейно решение.

Той предупреди, че прекалената концентрация на власт води до лоши резултати.

„Ако политическите партии се еманципират, ако покажат собствено лице, а не някой да им дърпа конците отзад", ще говорим за промяна, смята анализаторът.

„Кирил Петков и Асен Василев трябва да понесат отговорност за държавата и да решат с кого да правят правителство. За Кирил Петков тежкото тепърва предстои. Вероятно ще вземаме дългове, за да закрепим зимата – но има опасност да не стане корупция, да не се получи ефект от международна изолация. Петков премиер ще е резултат на компромиси“, обобщи Методиев.