БЛС: Защо трябва полиция и КПП-та да ни пазят от коронавируса

д-р Николай Брънзалов

д-р Николай Брънзалов

"Коронавирусът не си е отишъл, има опасност", предупреди заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

По думите му, епидемията вече е почти овладяна, но трябва да продължаваме да спазваме дисциплина.

"Както се вижда, заболяването в момента е по отделни огнища. Клъстери определено ще има, докато голяма част от населението не се дисциплинира. Ако не спазваме трите "Д"-та - дистанция, дезинфекция и дисциплина, новият взрив от COVID-19 е готов", прогнозира пред Нова телевизия д-р Брънзалов.

"Защо трябва да има рестриктивни мерки? Защо българите трябва да разбираме лошите неща по лошия начин? Защо трябва да има КПП-та, защо полицията трябва да ни следи? Нека си го наложим ние", призова той.

Според него, всеки пациент трябва да бъде тестван преди да бъде приет в болница, но трябва алгоритъм за това кой ще заплати изследването.

"Доказахме, че разполагаме с прекрасни лекари и медицински сестри. Нека да ги съхраним. Важно е да съхраним медицинския персонал, за да не стане както в Италия, но когато разболеем лекарите, тогава нещата стават много проблемни", предупреди той.