Борис Попиванов: Свръхсамочувствието на ДБ им играе лоша шега

Борис Попиванов.

Борис Попиванов.


"Всеки в тази ситуация се опитва да следва своята линия до дупка, защото е убеден, че рано или късно другите ще отстъпят. Всичко това обаче е част от политическата криза, която започна преди година с протестите и с изхабяването на ГЕРБ. Необходимо е да се реализира някаква позитивна програма, защото само с критика и отрицание на ГЕРБ не може да се стигне до ясна и категорична доминация", коментира пред БНР политологът доц. Борис Попиванов. 

Според него, е излишно вкопчването в желанието за писмено споразумение между партиите, "защото ИТН може да се съгласи да подпише нещо, но в последствие да реши, че няма да го изпълни". 

"Фиксацията в писмените споразумения не е здравословна. Политическите сили трябва да си дадат ясно сметка, че не могат да принудят ИТН да следва целенасочена и последователна линия". 

Политологът, подчерта, че за всяка една от партиите е в интерес да има правителство: 

"Феномените в политиката - алчността и глупостта, ги водят до това да водят разговорите до крайност с целия риск накрая всичко да се срути. Почти всички искат правителство, но почти всички са готови да докарат нещата дотам, че да нямаме кабинет. Ако ИТН искат да останат на политическата сцена, трябва да си дадат сметка, че хората не са гласували за тях в такива огромни количества, че еднозначно да им възложат отговорността за властта, а са им дали малко предимство, което изисква диалог и разбирателство с другите. Общественото очакване към тях е да отстранят модела на ГЕРБ и да го заменят с нещо по-добро и справедливо". 

По думите му БСП са в положение, в което не могат да диктуват политическата игра, но биха могли ясно да покажат своето място в българската политика. 

"ИТН имат за цел да охладят прекалените претенции на ДБ. Свръхсамочувствието на ДБ играе лоша шега и трябва да са внимателни. Интересът на ДПС е свързан с вътрешноорганизационното им укрепване. Те имат интерес сега да има правителство, в което различни интереси на Движението да могат да бъдат защитени. Това е играта на правещи мнозинство".