Част от общинските болници нямат ресурс за лечение на Covid-19

Част от общинските болници в страната не разполагат с необходимия ресурс за лечение на болни с коронавирус. В писмо до здравния министър и Оперативния щаб местната власт настоява за подкрепа при преструктурирането на общинските лечебни заведения в болници за лечение на пациенти с Covid-19, съобщават от сдружението на общините.

Кметовете по места вече са предприели действия за ремонт и оборудване на общинските лечебни заведения. В 79 общински болници са обособени над 230 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с Covid-19, а близо 3000 легла са подсигурени за болни без усложнения.

Общините обаче срещат проблеми с липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия персонал. Останалите проблеми са свързани с недостиг на специализирана медицинска апаратура и оборудване.

Почти всички общини са открили кампании за подкрепа, тъй като в местните бюджети не са предвидени средства за редица от необходимите дейности в условията на извънредното положение.

От Националното сдружение на общините се обръщат към здравния министър и към Националния оперативен щаб част от ресурса от оперативните програми "Развитие на човешките ресурси“и "Региони в растеж“за подобряване на капацитета на здравната система и за стимулиране на медицинския персонал да бъде насочен и към общинските болници.