Д-р Симидчиев: Само хипотеза е, че може да има връзка между БЦЖ ваксината и коронавируса

Александър Симидчиев

Александър Симидчиев

Хипотеза е, че при ваксинираните с БЦЖ опасностите, които крие коронавирусът е по-малка. Но ако това се докаже, то ние сме от страната на евентуално по-малко засегнатите от китайския вирус. Това сподели в студиото на Би Ти Ви пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

Той добави, че ваксината е включена редовно в имунизационния календар още от средата на 50-те години на миналия век. 

Д-р Симидчиев посочи обаче, че има още една епидемия, която се развива в страната и това е информационната епидемия. 

Твърде много говорим за различни неща и пациентите са буквално шашардисани, че сред толкова много шум, сигналът е нищожен. Много е важно къде да се фокусираме - това е пресечена точка между тези неща, които са важни, и неща, които можем да правим. Да се фокусираме върху нещата, които можем да контролираме, изтъкна д-р Симидчиев.

Пулмологът изтъкна, че е създаде един експертен съвет, в които са събрани много добри специалисти. Защото по време на тази епидемия се пресичат различни проблеми, които не са само епидемиологични. 

Той посочи, че в момента много важно е да се установи какво е нивото на имунната система на хората у нас.

Ако имаме добро ниво на имунната система, това е добре. С тази цел са правят тестове на здрави хора, които ще ни дадат обективна картина как би могла да се развие епидемията в България и какво да очакваме да се случи в бъдеще, обясни д-р Симидчиев.