Даниела Дариткова: Готови сме на диалог за болничните

Даниела Дариткова

Даниела Дариткова

„Трябва да се предприемат мерки, които да контролират по някакъв начин темпа на нарастване на ползването на болнични листове, който в последните години се увеличава драстично“. Това заяви пред БНР Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ, във връзка с постигнатото коалиционно съгласие за това първият ден от болничния лист да е за сметка на работника. В предаването „Нещо повече“ тя изрази готовността на партията да чуе всички мнения по темата:

„Ще чуем мнението на всички ангажирани в тристранния съвет. Готови сме да чуем всички аргументирани мнения и ще търсим балансирани решения. Готови сме на диалог“.

„При условие че темата за повишение на минималните пенсии е записана в управленската програма и при условие че постигнахме това споразумение с коалиционните партньори, трябваше да се търси балансирано решение за бюджета на държавното обществено осигуряване. Във връзка с увеличените наистина драматично дни в болнично лечение, взехме това решение, за да може да се получи баланс на сметките по отношение на бюджета на НОИ“, обясни Дариткова.

При пенсиите се запазва зависимостта на увеличението на пенсиите с осигурителния принос, каза още тя.