ИТН оставява много въпросителни, възможно е популярността на Васил Божкова да продължи да се разширява

Огнян Минчев

Огнян Минчев

„ГЕРБ се оказа без достатъчна легитимност след изборите. Втората партия, ИТН, по арогантен начин казва: „дадохте ни второто място, нямаме намерение да управляваме по този начин, сега си правете сметката как ще гласувате при втория опит, няма да се появяваме по телевизиите”. БСП има сериозни проблеми с вътрешнопартийното разделение. Освен това, ако тя поеме отговорност и приеме мандата, не рискува ли да бъде отхвърлена както ГЕРБ. Най-малката формация „Изправи се! Мутри, вън” е готова да управлява при всички, но както се казва – на бодлива крава Бог рога не дава”. Това заяви политологът Огнян Минчев пред БНР.  

„Формациите в парламента смятат, че няма как да управляват без да отстранят ГЕРБ. Друг е въпросът дали и тогава ще могат. Досега спешните промени в изборните правила в последния момент се провалят, прави се същото нещо, но много по-радикално. Машинното гласуване, особено и в чужбина, ще породи много притеснения за сигурността и как то ще доведе до исканите резултати от партиите на промяната”, каза още Минчев.  

„Дано изборите да бъдат обезпечени, защото може да бъдат оспорени и касирани. Разединените на тези избори патриоти ще се опитат да се обединят. Васил Божков получи близо 3% на вота. Какво му е струвала внезапната популярност, не знаем, но може да се разшири. Разбиването на една схема за купуване на гласове не премахва модела. В следващия парламент може да видим нов силен субект. Такъв претендент е ИТН. През 2001 г. и 2009 г. подобно нещо се случи със Симеон Сакскобургготски и с Бойко Борисов”, коментира политологът.

„На този етап нямаме ясно очертани тенденции за избирателната активност. През 2001 г. олигархията си имаше цар, а през 2009 г. – популярна фигура. Сега има един формат ИТН с много въпросителни по отношение на капацитета с минимален брой хора да управлява държавата”, заяви Огнян Минчев.