Депутатите гласуват окончателно параметрите на бюджета за догодина


Депутатите се събират на извънредно заседание във вторник, за да финализират параметрите на държавния бюджет за догодина, предаде репортер на БГНЕС.

В дневния ред са включени и трите законопроекта - за държавния бюджет, за Държавното обществено осигуряване (ДОО) и за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Те получиха одобрението на мнозинството на първо четене в началото на този месец, но преди окончателното гласуване претърпяха редица промени.

Очаква се депутатите да гласуват окончателния вариант на превърналите се в спорни детски надбавки. Мнозинството се обедини около запазване на т. нар. подоходен критерий, а за едно дете помощта на месец ще бъде в размер на 40 лв., за две деца – 90 лв., а за три – 135 лв., при доход на член от семейството до 510 лв. За останалите са предвидени данъчни облекчения от 450 лв., 900 лв. или 1350 лв. При сегашната формулировка на текстовете обаче остава неясен въпросът дали най-бедните домакинства ще могат да се възползват и от двата вида подпомагане.

В парите за здраве догодина депутатите се очаква да одобрят и добавката от 600 лв. към заплатата на лекарите, 360 лв. за медицинските сестри и 120 лв. за санитари. Към нея обаче няма да могат да се възползват медици с над 5 хил. трудово възнаграждение.

Бюджетът на ДОО за догодина тръгва към окончателно гласуване в пленарна зала с предвиден рекорден трансфер от 6,2 млрд. лева. Идеята е с публични средства да се помогне на НОИ. Приходите надхвърлят 8 млрд. лева, но в същото време разходите нарастват с 1,38 млрд. лева. Основната причина за големия дефицит на средства по бюджета на ДОО е заложеното увеличение на пенсиите.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 г. ще нарасне с 18,6%. През 2021 г. за изплащане на пенсии са предвидени 12,340 млрд. лв., което е с 1,770 млрд. лв. повече в сравнение с разходите през настоящата година, съобщава БГНЕС.