Димитър Ганев: С избора на независим прокурор Борисов иска с един куршум да отстреля два заека

С непрекъснатите промени в Изборния кодекс само задълбочаваме недоверието в обществото към изборите

Димитър Ганев

Димитър Ганев

От политическа гледна точка, първо Борисов иска да покаже пред Венецианската комисия, че спазва всички препоръки. На второ място – да тушира натрупаното напрежение покрай избора на главен прокурор. Тоест, с един куршум да отстреля два заека.

Така обясни инициативата да бъде избран независим прокурор, който да контролира главния прокурор политологът Димитър Ганев в студиото на БНТ.

Личността на този независим прокурор е от особено значение, тъй като поражда въпроса - дали ще бъде приета с консенсус от обществото, допълни той.

По думите на Ганев президентът, който поиска по тази тема да има широк обществен дебат, няма законодателни правомощия, за да се намеси в промяната на Изборния кодекс. Но ако ще отваряме Изборния кодекс – то е най-добре това да стане веднага, още от днес. 

Преди всеки избори се прави промяна в Изборния кодекс. Обществото остава с горчивия привкус, че всяко мнозинство прави нещо преди всички избори. Но е добре поне за няколко години да бъде затворена темата след като бъдат направени съответните поправки. Ако продължаваме с промените – ние ще продължим да губим доверие в изборите…Аз приемам, че ако се въведе машинно гласуване, то тогава този тип „недействителни бюлетини“ ще бъде ликвидиран. Но за мен доверието в изборите е най-важната точка и се питам  – дали ще има по-голямо доверие, ако гласуваме  машинно или електронно, коментира политологът.