Директорка и 4 учители ходели на работа, въпреки че са били с позитивен тест

Болни от COVID-19 учители са преподавали на децата в Основно училище "Петър Берон" в село Царевци до Аврен, съобщава БНТ.

Това сигнализираха притеснени родители. Директорката на училището също е с положителен PCR тест, но не е уведомила никого. През целия ден днес телефонът ѝ беше изключен.

Историята се разплита, след като родители уведомили кмета на Аврен, че болни учители сеят заразата сред децата.

"Нашата информация е, че е имало преподаватели, които са се чувствали зле, но въпреки това с мотива, че нямало кой да ги замества, са посещавали учебни занятия, а са били вече с коронавирус", заяви Емануил Манолов, кмет на Аврен.

В училището са направени PCR тестове, които установят, че от 7 преподаватели 4 са положителен резултат. Със заповед на кмета учебните занятия са прекратени за 3 дни.

"Направихме справка и се оказа, че между 10 и 18 деца в продължение на две седмици не са идвали на учебни занятия, липсвали са, а ние нямахме информация от директора, за да вземем мерки. Половината деца са със симптоми на настинка, кашлят, кихат, а родителите са от социално-слаби семейства, нямат възможност да отидат до големия град, и да си направят тестове", допълни Емануил Манолов.

Според притеснените родители, в продължение на дни децата им са контактували със заразените учители в класните стаи.

"От сряда ще направим ротация на паралелките, обучение в електронна среда за част от тях, а учениците от първи до четвърти клас ще учат присъствено. Със заповед съм определила един от учителите, които в момента са в училището, да изпълнява длъжността директор", каза още Ирена Радева, директор на РУО-Варна.

След като приключи карантината на директорката, срещу нея ще има административни мерки.