Днес ще е първият типичен зимен ден

Днес ще е първият типичен зимен ден – облачен, с валежи и температури между 2 и 7 градуса. Вятърът ще е студен, северозападен и по-осезаем в централните и западните райони на Дунавската равнина. Валежите ще започнат в северната половина на страната първо от дъжд. С падането на температурите дъждът ще преминава в сняг.

До обяд ще превали в Североизточна България и Предбалкана, след обяд валежите ще се изнесат на юг. В рамките на нощта и рано в сряда преваляванията ще спрат навсякъде. Снежната покривка в равнините ще е крехка и нестабилна – не повече от 5-6 см. В планинските райони на Стара планина, Витоша, Рила, Пирин и Западните Родопи – до 20-25 сантиметра. В областите със снеговалеж има предупреждения за опасно време.

В планините ще превали с по-голяма интензивност, но не в големи количества. Вятърът по високите части ще е със скорост между 50 и 100 км/ч. Температурите през деня – от -1 градус по високото до 2 градуса в ниското. Заради вятъра в планините има условия за снегонавявания по високите проходи – Петрохан, Беклемето, Предела, Превала, Пампорово и Юндола. Не потегляйте към планината със стари гуми, без вериги, без течност за чистачките и като цяло с неподготвен автомобил.

След преминаването на студения фронт, в сряда и в четвъртък сутринта ще е мразовито и мъгливо. Минималните температури, особено в западната половина на страната, ще паднат до -6 – минус 7 градуса. От петък ще се затопли и в събота в Западна България температурите ще са по-високи, между 10 и 15 градуса.