До три дни става ясно ще има ли допълнителни машини за вота и кой ще ги достави

"ЦИК е получила предложение от друга фирма да осигури 5000 машини за гласуване", съобщиха от комисията.

В същото време продължават и разговорите със "Сиела" за доставката на 1500 машини. До три дни трябва да стане ясно ще има ли допълнителни машини и кой ще ги достави.

От ЦИК уверяват, че ще разгледат новото предложението и ще видят дали отговаря на техническите спецификации.

Припомняме, че от фирма "Панов " ЕООД се оплакаха в понеделник, че от ЦИК не желаят да разговарят с тях и ще сезират администрациите на президента и служебния кабинет.

Офертата им е за 5 милиона лева, а машините са от Китай. "Сиела" настоява за близо 15 милиона лева, а ЦИК предлага договор за 6 милиона и половина.

"Разликата мисля, че всеки може да я разбере. Говорим за около 10 милиона лева. Нашата оферта е за 5 милиона лева. Ние настояваме да доставим машини и сме в състояние, отговаряме с нужния ресурс, капацитет и можем да доставим всичко според техните изисквания", заяви Красимир Иванов от "Панов " ЕООД.

В същото време от ЦИК продължават разговорите със "Сиела". Фирмата за първи път в началото на седмицата е представила разбивка на сметката си за доставката и поддръжката на машини.

В ЦИК имат възражения по нея. От комисията не отрекоха, че водят преговори да получат допълнителни средства от правителството, но това не значи, че ще платят необосновани суми.

"Независимо от това дали са отпуснати допълнително пари в план сметката на ЦИК или не, ние плащаме с пари на данъкоплатците и не можем да си позволим да харчим тези пари без да бъде достатъчно обоснован разходът от другата страна", каза още говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

И днес от ЦИК увериха, че дори и да не бъдат осигурени допълнителни машини за гласуване, избори ще има и законът ще бъде спазен.