Доналд Туск: Македония е направила всичко, което се очаква от нея за присъединяване към ЕС

 След днешната среща с министър-председателя Зоран Заев председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Македония е направила всичко, което се очаква от нея през изминалия период за присъединяване към Европейския съюз. Туск отбеляза, че страната се е справила с политическата криза от миналото много добре, по демократичен начин, цитира думите му македонският вестник “Нова Македония“
„Усилията на вашата страна през последните няколко години бяха забележителни. Претърпяхме една от най-тежките миграционни кризи. Това беше труден тест и период на действие, вашата страна се справи по-добре от много страни. Относно политическата криза намерихте решения, базирани на демократични принципи. Със споразуменията с България и Гърция станахте шампиони. Това, което сте направили, е международно признато и не трябва да бъде разбрано погрешно от ЕС“ каза Туск, пише Агенция "Фокус".
Председателят на Европейския съвет подчерта, че лидерите на ЕС са обещали през октомври да направят ясно изявление относно присъединяването на Македония към ЕС.
„Казах, че през юни вашата страна направи всичко, което се очаква през последните две години, за да започне преговори за присъединяване към ЕС. Това продължава да е твърдата ми позиция. Искам да бъде кристално ясно, че в Брюксел няма съмнение относно върховенство на закона и борбата срещу корупцията във вашата страна. Но всеки може да оспори това по всяко време и ние знаем, че вашето правителство има ясна позиция по въпроса със Специализираната прокуратура“, каза Туск.
Той заяви, че Македония трябва да остане във фокуса на присъединяването към ЕС, но е необходимо и търпение.
„Не се съмнявам, че тази страна притежава качества. Скопие е най-доброто място, където бих искал да поканя лидерите на ЕС“, каза председателят на Европейския съвет.