Доц. Момчил Дойчев е новият съпредседател на Атлантическия съвет на България

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

Атлантическият съвет на България има  нов съпредседател - доц. д-р Момчил Дойчев. Той поема поста на мястото на досегашния съпредседател проф. д-р Тодор Тагарев.
Изказваме благодарност на проф. Тагарев за дейността му като съпредседател на сдружението от март 2018 г. до октомври т.г., се казва с съобщение поместено на фейсбук страницата на организацията.
Атлантическият съвет на България като надпартийна и независима от нито една политическа сила неправителствена организация с идеална цел ще продължи и занапред да работи като граждански гарант за евроатлантическа избор и бъдеще на България.
За двегодишното ни съществуване се утвърдихме, благодарение и на всички вас, които ни подкрепяте, в незаобиколим фактор в обществения дебат по въпросите на сигурността и отбраната. Нашият глас ще продължи да се чува и занапред.
Този глас няма да позволим да бъде ограничен, заглушен, подменен или използван от която и да било политическа сила, изтъкват в изявлението си атлантиците.

Доц. Момчил Дойчев е роден в гр. Сливен. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“, специализира философия на историята, социология и политически науки. Става доктор по философия с дисертация, посветена на гаранциите за развитие на демокрацията през 1989 г.
Работи в БАН, ЮЗУ „Неофит Рилски“, а от 2006 г. е редовен доцент в департамент Политически науки” на Нов български университет.
Той е изследовател с широк кръг от научни интереси като политически конфликти и демократични промени, съвременни политически системи и режими, международни отношения и геополитически анализ.
Автор е на десетки научни публикации и има многобройни медийни изяви. Сред най-значимите публикации са изследванията „В какво общество живеем?“, „Възможен ли е обективен политически анализ?“, „Политическата коректност срещу либералната толерантност“, „Основи на политиката“, „Номенклатурната връзка на новия политически елит“, „Към отговорна власт и правова държава?“, „Непублична политика, конспиративизъм, политическо задкулисие“, „Как авторитаризмът влияе върху социално-икономическото развитие“, „Българската независимост и Русия“, „Седем мита за Освобождението“, „Петър Мутафчиев и геополитическите фактори в българската история“, „Защо марксистите станаха путинисти“ др.
От студентските си години Момчил Дойчев се включва в демократичното движение на България. Става съучредител от тяхното създаване през 1988 г. на „Русенския комитет“ и Клуба за подкрепа на гласността и демокрацията. След 1989 г. е избран за говорител на Софийския клуб за демокрация (1990-1991), през 1996-1999 е заместник-председател на Либерално-демократична алтернатива- Партия на свободата.
Съучредител на Атлантическия съвет на България и член на Управителния съвет от момента на създаването на сдружението.
Доц. Дойчев участва в множество международни научни проекти и специализации в Швейцария, Великобритания, Австрия, Холандия, Канада, Испания, Литва.