Е. Захариева: България създаде добри практики за борба с коронавируса, които бяха възприети и от ЕК

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

"България създаде някои добри практики за борба с коронавируса, които впоследствие бяха възприети не само от другите страни в ЕС, но и Еврокомисията ги възприе като общоевропейска практика", заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По думите и, става дума за схемата "60/40", която е била възприета от Германия, а впоследствие и от ЕК.

Захариева съобщи, че все още има български граждани, които искат да се приберат в България и страните от ЕС координират усилията си, за да им бъде помогнато и добави, че по-голямата част от туристите в трети страни са прибрани.

"Германия и Франция, Австрия, всяка от тези страни е изпратила много повече маски и помощ на Италия от Китай или Русия, но за това не се говори. Китай много добре разбира, че те не могат да възстановят икономиката си сами, защото ние сме техния пазар", подчерта тя, визирайки ЕС.

"100% ще си върнем правата, които временно загубихме. България се присъедини към декларацията на 13-те страни, които се обединиха в позицията, че антикризисните мерки не трябва да накърняват правата на човека", каза още Захариева.