Е. Захариева: От медиите разбрах, че президентът ще ходи в Москва, добре е външната политика да се координира"

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

"За последните няколко месеца имаме 4 руски дипломати отстранени от страната за шпионска дейност. Не мога със сигурност да твърдя, че има руска връзка в публикацията на "Ел Периодико", но предвид бекграунда на вестника това поражда недоверия", заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод публикациите, че премиерът е разследван в Испания.

"Ние не воюваме с никого, но когато нашите служби имат информация, ние не можем да не реагираме срещу посегателствата срещу нашата национална сигурност", каза още тя.

"Ние открито казваме, че има руски дипломати, за които нашите служби имат безспорни доказателства за шпионска дейност", добави министър Захариева.

"Ние сме информирани в достатъчна степен от американската страна за казуса със съдия Антон Миталов, когато те решат и ни предоставят информацията, ние ще я предоставим на ВСС", каза тя.

"Америка не ни кара да вършим каквото и да било, за трети път го казвам", отговори тя на въпрос на водещия дали Америка ни кара да действаме срещу Русия.

"От медиите разбрах, че президентът ще ходи в Москва на 9 май, той не е длъжен да ни се отчита, но би било добре външната политика да се координира", заяви Захариева.