Експерт: Имаме безконтролно финансиране на политическата дейност

„Промените в изборното законодателство не трябва да бъдат резултат само от една затворена дискусия, проведена между парламентарно представените партии. Не може да гледаме на промените в изборния кодекс на парче“. Това каза пред БНР Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“.

По думите ѝ в последните години прави впечатление, че мненията на експертната общност и на широк кръг от НПО се игнорират:

„Или не се възприемат, или се възприемат по превратен начин… Имаме множество проблеми, но не всички могат да бъдат решени със законодателни промени като купуването и продаването на гласове, например“.

В предаването „Преди всички“ Нушева подчерта, че разполагаме с избирателни списъци, копирани от ГРАО, но те са създадени за други цели:

„В тях присъстват почти 7 млн. избиратели. Ние ще стигнем в точката, в която двете криви от статистическите данни за броя на населението и за избирателите ще се пресекат в обратна посока и ще имаме един парадокс. Това е базата, на която трябва да стъпи изборният процес. Трябва да се промени начинът, по който се правят избирателните списъци“.

Като минус Ваня Нушева посочи съставянето на избирателните комисии на принципа на политическото представителство:

„На най-ниско ниво – СИК, не е включен принципът на експертното представителство. Трябва да бъде изчистен процесът на обучение на членовете на комисиите. Замяната на членове на СИК в последния момент торпилира процеса“.

Според Ваня Нушева машинното гласуване е добър вариант, но въвеждането на оптични скенери – машини, които преброяват хартиените бюлетини, би позволило на всички избиратели да гласуват с хартиените бюлетини:

„Скенери в преброителни центрове би позволило отстраняване на възможности за манипулации с бюлетините в СИК, би позволило ефективно използване на ресурса и един по-голям контрол върху всички членове на СИК“.

Нушева подчерта, че имаме безконтролно финансиране на политическата дейност, което ще доведе сериозни проблеми. Според нея не трябва да се пипа прагът за преференциите, защото той мобилизира избирателите.