Електронната медицинска рецепта ще бъде въведена до края на годината


До края на годината трябва да бъде приета новата национална здравна стратегия до 2030 година, обяви председателят на комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова на форум за бъдещето на здравната ни система.

Очаква се до края на годината да бъде въведена и електронната рецепта.

Настоящата здравна стратегия, която изтича в края на годината, е постигнала някои от основните си цели като намаляване на детската смъртност до 5,8 на 1000 и увеличаване с близо 3 години на продължителността на живота на българите, каза Дариткова:

„Има какво да се желае по отношение на разходите за здравеопазване, на съотношението между профилактиката и лечебното развитие на медицината. Това трябва да бъде в контекста на идеята, че инвестициите в здравеопазване са инвестиции в бъдещето на нацията“.

Има нова философия в здравеопазването, която залага не на лечението на болестите, а на живот без болести, посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков:

„Повече ресурси да бъдат обединени и да бъдат инвестирани в превенция, след това в здравно образование, след това в профилактика, после в скрининг“.

Според експертите за постигането на устойчиво развитие на здравната система трябва да се води диалог между всички заинтересовани страни, а решенията да се вземат с максималния възможен консенсус.